utorak, 29. rujna 2015.

Zdrava prehrana: kada na bezglutensku dijetu



Sve se veći broj ljudi odlučuje na bezglutensku dijetu te se postavlja pitanje je li ona lijek za brojne kronične bolesti ili je samo svojevrstan trend. I koje su to dijagnoze kad je izbacivanje glutena iz prehrane jedini izlaz?



Mnogi od nas pate od simptoma poput glavobolje, bolova u trbuhu, nadutosti, proljeva, zatvora, nemoći, ali često ne znamo uzrok i lutamo od ordinacije do ordinacije za pomoć. U posljedne vrijeme sve se češće susrećemo s podacima o štetnosti glutena i preporučivanju njegova izbacivanja iz prehrane. Jesmo li zaista pretjerali s konzumiranjem glutena?

I što je to uopće gluten? Zbog čega je pšenica od koje se radi kruh, koji je oduvijek bio simbol života, postala naš najveći neprijatelj? Sve veći broj znanstvenih istraživanja, koja istina još nisu u potpunosti utemeljena, za sve krivi patuljastu pšenicu, za koju tvrde da je proizvod genetske manipulacije. 

Za razliku od pšenice naših predaka, koja je imala drugu kvalitetu zrna, za patuljastu se pšenicu navodi da sadrži drukčije glutenske bjelančevina i pri konzumaciji stvara poveću količinu glutena, što ljudskom organizmu može naškoditi na tri načina: preosjetljivošću, alergijom na pšenicu i celijakijom.

Gluten ili u prijevodu ljepilo je bjelančevina koju nalazimo u pšenici, ječmu i raži. Kako sam naziv kaže, gluten brašnu daje elastičnost i ljepljivost te je zbog toga jako cijenjen u pekarskoj industriji. On u sebi sadrži lektine, skupinu bjelančevina koje se vežu na molekule ugljikohidrata i koje su otporne na razgradnju u probavnom sustavu pa se samim time vežu na stanice crijevne stijenke, što dovodi do oštećenja crijeva. Oštećeno crijevo slabije apsorbira hranjive tvari te naše tijelo ne dobiva potrebne nutrijente. 

Lektini djeluju iritacijski te povećavaju mogućnost upalne reakcije u bilo kojem organu.
Zbog toga se preporučuje izbjegavati ili smanjiti količinu glutena kod svih autoimunih bolesti, ukljujuči i reumatoidni artritis, psorijazu, upalne bolesti štitnjače.

Istraživanja koja su još uvijek u toku tvrde da današnja pšenica djeluje kao opijat, na način da se proteini pšenice apsorbiraju u krvotok i kreću prema mozgu, gdje nam šalju pogrešne signale, što dovodi do žudnje za hranom i prejedanjem pogrešnim namirnicama. A zbog škroba amilopektina dolazi do naglog porasta glukoze u krvi te se povećava mogućnost nastanka dijabetesa tipa 2.
Dakle, patite li od bilo kojih autoimunih bolesti ili osjećate da vam glutenska prehrana na neki način smeta, eliminirajte gluten na nekoliko mjeseci iz prehrane i pratite poboljšanje.

PREOSJETLJIVOST NA GLUTEN

Necelijakijska osjetljivost na gluten (nonceliac gluten sensitivy) je relativno nov medicinski pojam koji ukazuje na stanje čiji su simptomi vrlo slično simptomima celijakije, ali za razliku od celijakije ne dovodi do oštećenja crijeva niti nema pozitivnih protutijela pa je oporavak moguć. A za razliku od alergije na proteine pšenice, nema niti alergijskog imunološkog odgovora.

Najveći problem kod preosjetljivosti je što još uvijek nema laboratorijskog testa koji bi tu preosjetljivost jasno dokazao, simptomi se ne pojavljuju odmah kao kod alergije, nego nakon nekoliko sati, pa čak i dana, i samim time je teško prepoznati na što ste osjetljivi. Izaziva simptome vrlo slične celijakiji, poput grčeva u trbuhu, nadutosti, proljeva, glavobolja, problema s koncentracijom, bolove i oticanje zglobova. Dio znanstvenika misli da je problem u propusnosti crijeva do koje dolazi zbog prekomjernog unosa loše hrane, lijekova, alkohola.

Patite li od simptoma preosjetljivosti, jedini lijek je eliminirati gluten iz prehrane te voditi dnevnik prehrane. No, prije eliminacije važno je isključiti teži oblik - celijakiju.  Velika većina prijeđe na bezglutensku dijetu bez da se testira na celijakiju, kod koje se ne smiju unositi ni tragovi glutena. 

Nekorištenjem deklariranih gluten free namirnica oni ipak unose gluten u tragovima čime, ako je u pitanju celijakija, ozbiljno oštećuju organizam. A na testiranje se odlučekad su već na dijeti i kad se resice već oporave te se dobije lažno negativan nalaz. Tako opet ne znaju od čega boluju.


ALERGIJA NA PŠENICU
Alergija na pšenicu je imunološki posredovana reakcija organizma do koje dolazi nekoliko sati nakon konzumiranja ili udisanja pšenice.

 To je reakcija posredovana stvaranjem protutijela Ige razreda i svakim sljedećim unosom glutena, bilo kroz probavni trakt ili udisanjem, alergijska se reakcija ponovno aktivira. 

Do reakcije najčešće dolazi u dišnom sustavu: manifestira se kihanjem, curenjem iz nosa, kašljem, otežanim disanjem, koprivnjačom; te probavnom sustavu: dolazi do povraćanja, proljeva. Iznimno simptomi mogu biti opasni po život i mogu se razviti vrlo brzo te može doći do gušenja, pada krvnog tlaka i u najgorem slučaju anafiaktičke reakcije. 

Iako se alergije češće javljaju u djece, mogu se pojaviti i u odrasloj dobi. Proteini pšenice na koje se može razviti alergija su zapravo kompleks glutenskih proteina pa je uz pšenicu potrebno izbjegavati sve žitarice koje sadrže slične proteine: ječam, raž i zob.

 Vrlo je važno provoditi bezglutensku dijetu i voditi dnevnik prehrane.


CELIJAKIJA

Za razliku od alergije kod koje dolazi do oslobađanja histamina, celijakija je doživotna autoimuna bolest nepodnošenja glutena - bjelančevine koja se nalazi u pšenici, ječmu i raži i njihovim komponentama. S obzirom da je zob najčešće kontaminirana glutenom i da u sebi sadrži avenin, preporuka je izbjegavati i zob.

Iako je celijakija genetska bolest, uzroci njezina nastanka još uvijek nisu u potpunosti razjašnjeni, a ulogu mogu igrati i drugi čimbenici, poput određenih virusa, stresa.

Kad osoba oboljela od celijakije hranom uzme gluten, dolazi do preosjetljivosti organizma i proizvodnje protutijela Ige razreda. Svakim sljedećim unosom namirnica koje sadrže gluten ili tragove glutena izlaze medijatori upale koji izazivaju oštećenje, upalu i gubitak resica crijevne sluznice. To dovodi do poremećaja apsorpcije hranjivih tvari, sluznica se razara, a dugotrajno oštećenje sluznice tankog crijeva može dovesti do razvoja vrlo teških i po život opasnih bolesti.


Celijakija više nije samo rijetka dječja bolest, nego u posljednje vrijeme i bolest svih dobnih skupina. Najgore je što može postojati čak i ako nema simptoma.

Najčešći simptomi u dječoj dobi, kad ju je lakše dijagnosticirati, su povraćanje, masne stolice, nadutost, gubitak na težini, nizak rast. 

Kod odraslih ju je puno teže dijagnosticirati jer su simptomi najčešće vezani uz druge organe. Česta je pojava umora, iscrpljenosti, slabokrvnosti, bolova u zglobovima, afti, zatvora. Uz gastrointestinalne smetnje, mogu se pojaviti i neurološke, poput miopatije, neuropatije, depresije. Potom ginekološke tegobe poput neplodnosti, izostanka menstruacije te problemi s kostima, osteoporoza. Poznato je da su i neke autoimune bolesti, poput bolesti štitnjače, dijabetesa tipa 1, Sjogrenova sindroma, bolesti jetre povezane s celijakijom. Zato celijakiju i nazivaju bolešću s tisuću lica ili podmuklom bolešću. Vrlo je važno na vrijeme je prepoznati te krenuti na strogu bezglutensku dijetu jer komplikacije neliječene celijakije mogu dovesti do razvoja zloćudnih bolesti, a u najgorem slučaju smrti. Kako bi se postavila dijagnoza, potrebno je napraviti krvne pretrage: anti Ttg2 ili tkivnu transglutaminazu, Ema, a nakon nalaza krvi i biopsiju sluznice tankog crijeva koja jedina sa stopostotnom sigurnošću može potvrditi ili isključiti celijakiju.

Jedini lijek za celijakiju je doživotna striktna bezglutenska dijeta u kojoj se ne smije unijeti ni gluten u tragovima jer može ozbiljno naštetiti. Pridržavanjem dijete resice se oporavljaju te se smanjuje rizik za nastanak drugih komplikacija.


Ako sumanjate na celijakiju ili vam je potrebna pomoć i savjeti vezano uz gluten javite se u društvo za celijakiju CELIVITA.Na raspolaganju su vam divni ljudi koji će vas usmjeriti na daljne korake
Možete ih kontaktirati i na web stranici

http://celivita.hr/



Info
Zlatno pravilo je da se ne smije ići na bezglutensku dijetu prije nego li se isključi ili potvrdi dijagnoza celijakije jer se dobije lažno negativan nalaz.


Svježe je provjereno



Nema komentara :

Objavi komentar