petak, 25. rujna 2015.

ČOKOLADA I NARANČA CHIA PUDING

Mnogi od vas znaju da su chia sjemenke neizostavni dio mog jelovnika već godinama. Jednostavno ih obožavam i ne mogu zamisliti svoju prehranu bez njih, a osim toga sadrže pravu riznicu hranjivih tvari

Ako si ljubitelj čokolade i naranče, donosim ti pravu poslasticu. Ovaj puding okusom podsjeća na jaffa keksiće, a sok od naranče i neprskana narančina korica daju mu jednu posebnu notu


Isprobaj i ti ovaj puding i oduševi sebe i svoje ukućane


Sastojci:

-2 mala zrela avokada
-1/2 šalice do 3/4 šalice svježeg soka od naranče
-1 žlica naribane neprskane narančine korice
-2-3 žlice sirovog kakao praha
-1 do 1 1/3 šalice svježih natopljenih datulja
-2 žlice chia sjemenki

Datulje potopi na nekoliko sati da omekšaju.Kada su omekšale smiksaj ih u blenderu sa malo vode od namakanja do  kremaste smjese, dodajte 2 mesa avokada, sok od naranče , koricu i kakao i pomiješajte sve do fine smjese. Ako želite rjeđe dodajte više soka od naranče, a okus slatkoće prilagodite prema svom okusu.Dodajte chia sjemenki i ostavite 15-30 minuta da nabubri


KORISNE INFORMACIJE O CHIA SJEMENKAMA


CHIA SJEMENKE- MALO MEKSIČKO ČUDO

Posljednih nekoliko godina ove male sitne čudesne sjemenke doživljavaju svoju popularnost diljem svijeta. Chia ili satvia hispanica je biljka koja pripada porodici mente, a u prijevodu sa indijskog jezika znači uljnat.Prvu su je prepoznali drevni narodi Maya i Aztec 3500 godina prije nove ere, a zahvaljujući upravo njima i radi svojih nevjerojatnih sposobnosti , dobiva naziv i super što je danas dovodi do ubrajanja u super hranu novog doba.Upravo su je drevni narodi davali svojim ratnicima kako bi povećali izdržljivost i dobili dodatnu energiju, jer je lako probavljiva sjemenka sa obilje proteina i omega 3 masnih kiselina.  Osim u prehrani koristili su i ulje od chia sjemenki u kozmetičke svrhe , ali i kao bazna boja za oslikavanje tijela.Najviše se uzgaja na području Meksika, raste u visinu do 1 metar, a sadrži prekrasno ljubičasto i bijelo cvijeće koje raste u grozdovima, a s vremenom se razvijaju crne i bijele sjemenke. Što je to nevjerojatno u chia sjemenkama da imaju toliku moć, sadrže pravu riznicu hranjivih nutrijenata, u samo jednoj sjemenci sadrži čak 9 esencijalnih aminokiselina, obilje omega 3 masnih kiselina, visoki sadržaj kalcija, te minerale fosfor, mangan, cink, vitamine A, B skupine, antioksidanse i poveći sadržaj vlakana



1)   Sjemenke su bogate omega 3 masnim kiselinama ( 60 posto od ukupunih masnoća u sjemenci) koje naše tijelo ne može samo proizvesti, a potrebne su nam za normalno funkcioniranje organizma. Upravo omega 3 masne kiseline su važne za normalan rast  i razvoj organizma, zaštitu srca i krvnih žila, pravilno funkcioniranje mozga  kao i smanjivanje upalnih procesa. Navodi se da sjemenke sadrže veću količinu omega 3 masnih kiselina nego losos, chia sjemenke štite srce i krvne žile, pomažu u regulaciji lošeg kolesterola i triglicerida .Dugo vremena se mislilo da je jedini izvor omega 3 masnih kiselina  riba i riblje ulje, ali se pokazalo da i biljni izvori mogu biti izvor omega 3 masnih kiselina, a u ovom slučaju su upravo ove male sitne sjemenke, ali dinamitne omega 3 masnim kiselinama

2)   Sadrže visoki sadržaj proteina ili aminoskiselina koji su važni za naš organizam jer  reguliraju metaboličke funcije u organizmu, izgrađuju tkiva, mišiće, kosti, ligamente. Zahvaljujući sadržaju proteina gdje sadrži i više nego orašasti plodovi odlična su hrana za vegeterijance ali i sportaše, jer  tijelu daju eneregiju i izdržljivost kao i dugotrajan osječaj sitosti

3)   Čak 2 žlice chia sjemenki sadrže oko 10 gr vlakana-trećinu preporučene dnevne doze za odrasle osobe.Sadržaj vlakana u sjemenkama poboljšava zdravlje gastrointest.trakta, smanjuje tegobe zatvora na prirodan način , a za razliku od kemijskih laksativa ne oštećuju crijevo, ne izazivaju naviku i mogu se koristiti duži vremenski period.Neutralnog su okusa, imaju hidrofilnu sposobnost- u dodiru sa vodom bubre, povećavaju svoj volumen i olakšavaju prolazak hrane kroz probavni trakt. Eliminiraju toksine iz probavnog  trakta, a zahvaljujući svojstvu čišćenja trakta nazivaju ih izvanrednim čistačem crijeva

4)   Nekoliko najnovijih studija pokazuju da pomaže u regulaciji dijabetesa jer njihovo svojstvo formiranja gela dovodi do toga da se u probavnom traktu usporava razgradnja ugljikohidrata  i nagle oscilacije šećera u krvi

5)   Pomažu pri gubitku tjelesne težine zahvaljujući hidrofilnoj sposobnosti daju dugotrajan osjećaj sitosti, imaju nizak glikemijski indeks, ubrzavaju metabolizam, a sadržaj proteina daje dodatnu energiju i fizičku izdržljivost. Dovoljno je uzeti chia sjemenke pomiješane u kombinaciji sa vodom ili sokom,  a nakon 10 minuta nastaje obrok koji u dodiru sa tekućinom stvara želatinoznu smjesu i daje  dugotrajan osjećaj sitosti.Zbog svoje bogate hranjive vrijednosti tijelu daju potrebne masnoće i na taj način se možemo lakše odreći nepoželjne nezdrave prehrane

6)   Ne sadrže gluten pa su odlična zamjena za sve osobe koje imaju preosjetljivost, alergiju na gluten i u najgorem slučaju celijakiju

7)   Zahvaljujući jednoj porciji chia sjemenki gdje sadrže oko 18 posto preporučene dnevne doze kalcija pomažu u prevenciji osteoporoze   8) 

8)Uspješan su  nadomjestak za jaja u receptima, 1 žlica chia sjemenki zamjenjuje 1 jaje u receptu

9)   Dobar su izvor antioksidansa, pa štite organizma od djelovanja slobodnih radikala

10)     Pomažu u hidrataciji organizma i odražavaju ravnotežu elektrolita u tijelu

Primjena chia sjemenki


Chia sjemenke su neutralnog okusa i prije upotrebe potrebno ih je namočiti u vodi ili nekoj drugoj tekućini, u omjeru da se stavi 1 žlica chia sjemenki, a dupla količina tekućine, ostavi 10-15 min da nabubre.Ako imate vremena smjesu možete pripremiti navečer i stavit preko noći u hladnjak gdje će se smjesa dužim stajanjem još bolje stisnuti. Važno pravilo je da se sjemenke  u jela dodaju na kraju kako ne bi bile podvrgnute termičkoj obradi koja uništava njihovu vrijednost
Prijedlozi za korištenje chia sjemenki:

1)Napravite zdravi i jednostavan puding kombinacije su razne, možete koristi domaće bademovo mlijeko, kokosovo mlijeko, jedna od meni  finih kombinacija je:
-1 šalica kokos mlijeka
-2-3 žlice chia sjemenki
-2 žlice kakao praha, 1 žlica sladila po želji- med, kokosov šećer
U zdjeli pomiješajte sve sastojke , smjesu stavite u hladnjak na 15-30 minuta. Poslužite i po žellji dodajte omiljeno voće

2)Napravite svoj omiljeni smoothie i u njega dodajte chia sjemenke

3) U receptima gdje se koristi jaje zamijenite  ga sa smjesom nabubrene chie 1 žlica chia sjemenki pomiješane sa 2 žilice vode mijenja jedno jaje

4)Sameljite chiu u obliku smjese brašna, tako dobivenu smjesu dodajte u recepte gdje je potrebno povezati ili zgusnuti smjesu, sjemenke se mogu koristiti i u pripremi bezglutenskog brašna

5)Napravite svoje omiljene energetske kuglice ili energetske barove gdje će vam chia poslužiti kao povezivač ali i super hrana bogata nutrijentima

6)Pri pripremi domaće marmelade dovoljno je smiksati voće po želji, dodati sladilo i chia sjemenke koje će povezati smjesu

7)Napravite svoj izotoničan napitak od chia sjemenki, u vodu dodajte chia sjemenke, ostavite 15 minuta da se stvori želatinozna smjesa pa u to dodajte svježi sok limuna ili limete







2 komentara :

  1. Prekrasan chia puding mmmmmmmmmm,
    jedva čekam d asi ga napravim najmiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii :)

    OdgovoriIzbriši