Jučer sam prvi put svojim ukućanima radila bajaderu i odlučila sam je nazvati lažna sirova bajadera. Vjerujem da su mnogi od vas bili ili jesu još uvijek ljubitelji bajadere koja se fino topi u ustima
Meni je uvijek odbijala skupoća te slastice i njen sastav, a uvjerena sam da bi mogli naparviti sličnu i još bolju
Ovaj put sam se odlučila malo poigrati i eksperimentirala sam sa 3 sloja, dobila sam napola okus bajadere koja se topi u ustima, a za drugi izazov ostavljam da dobijem što sličniju gdje već sad imam ideju kako se još bolje poigrati
Bez obzira da li vam je slična ili ne vjerujte mi da se ovo topi u ustima, a kod mojih ukućana je nestala brzinom munje. Vrlo je zasitna i dovoljna je za svakoga jedna mala kriškica u danu
Recepet za prvi sloj:
-140 gr mljevenih oraha
-120 gr djevičanskog kokos ulja
-50 gr sirovog kokos šećera-koristila sam dr.Goerg koji nije termički obrađen
-2 žlice kakao praha
Na vodenoj kupelji sam rastopila kokos ulje i dodala sirovi kakao prah te pomiješala. U blenderu sam samljela kokos šećer , dodala mu mljevene orahe i smjesu kokos ulja i kakao te sve lijepo pomiješala do kremaste smjese. Uzmite silikonski kalup i razlijte smjesu te stavite u zamrzivač da se stisne
Sastojci za bijeli sloj:
-135 gr mljevenih badema-kožica je oguljena
-40 gr kokos ljuskica
--30 gr kokos šećera mljevenog
-130 gr kokos ulja
Sve sastojke fino pomiješajte u blenderu pa smjesu izlijte na prvi sloj i stavite u zamrzivač da se stisne
-130 gr mljevenih lješnjaka
-120 gr rastopljenog kakao maslaca
-2 žlice kakao praha sirovog
-55 gr mljevenog kokos šećera
Rastopite kakao maslac na vodenoj kupelji , dodajte mu kakao prah. Sve sastojke zajedno smiksajte u blenderu i smjesu izlijte na bijeli sloj i stavite u zamrzivač da se stisne
Kad se smjesa stisnula, izvadite ostavite malo da se ohladi i režite na kockice
Po meni možete napraviti i bajaderu bez prvog sloja, sasvim su dovoljna bijeli i zadnji sloj
U slast
Napomena:
Bajaderu držite slobodno na sobnoj temperaturi kako bi vam bila što mekanija
Helena, ovo je fenomenalno!! mogla bih jesti svaki sloj zasebno :) a mogu misliti kako se sva tri sloja stapaju zajedno, mmmm...
OdgovoriIzbrišiHvala ti draga od srca, eh da smo si bliže bila bi moj degustant
IzbrišiWOW <3 <3 <3
OdgovoriIzbrišiHvala punooo <3
Izbrišipoštovana gospođo,a gdje ima za kupit kakao maslac.Hvala
OdgovoriIzbrišiDraga Danijela ne znam da li imate celijakiju ili ne, inače sirovi kakao maslac možete naći u pojedinim ljekarnama, zdravim trgovinama poput Bio Bio, Bio Svijet, Green, portalima
Izbriši