četvrtak, 10. ožujka 2016.

Paleo kruh


Napraviti kruh bez glutena, jaja, mliječnih proizvoda, riže, kukuruza i kvasca za mene je godinama bila nemoguća misija. Toliko truda i novaca sam uložila u to da pronađem idealan recept za kruh kojeg bi s vremena na vrijeme ponekad mogla pojesti.

Moja najveća sreća je bila što nikad nisam bila neki ljubitelj kruha, pa sam to i lakše podnosila. Ali ipak ponekad gledajuće druge došla je i meni ta želja da si priuštim nešto što će me zadovoljiti. 

I tada sam u jednoj grupi ugledala recept za bezglutenski francuz ,te sam uspjela napraviti nešto u čemu sam uživala. To više nije bio kruh koji je tvrd, suh i bezukusan ili sa jakim okusom koji nadražuje sluznicu. Mojoj sreći nije bilo kraja te se ovim putem i zahvaljujem svim divnim grupama na ideji, kao i nekim osobama koji su mi pokušali pomoći ali je bilo vrlo teško s obzirom na moj minimalan broj namirnica koje smijem.

I tako nakon nekog vremena odlučila sam opet malo eksperimentirati i definitivno ovo je moj najbolji recept za kruh kojeg sam do sada dobila. Ovaj kruh je jako zasitan, ima mekanu teksturu, topi se u ustima i danima ostaje svjež. Preporučavam ga zamotati , i po želji izrezati na fetice i lagano u pećnici ugrijati. Tada dobiva poseban okus.



Sastojci:

-100 gr kokos brašna

-125 gr mljevenih badema

-150 gr mljevenog zlatnog lana

-45 gr chia sjemenki +100 ml vode

-2 žličice himalajske soli

-1 žličica sode pomiješane sa 2 žlice soka limuna

-180-200 ml vode

-2 žličice meda


U zdjeli pomiješajte kokos brašno, mljevene bademe, mljeveni zlatni lan. Posebno sameljite sjemenke chie do smjese brašne pa ih pomiješajte sa vodom i ostavite da nabubri. Sodu pomiješajte sa sokom limuna. 

U blender dodajte vodu i med, pomiješajte pa lagano dodajte ostale sastojke i dobro miješajte do kremaste smjese maslaca. Ako nemate blender možete i ručnim mikserom ,ali će postupak  malo potrajati.Izvadite te dobro rukama obradite tijesti, tijesto treba biti ful gusto. Ostavite 20 minuta.

Upalite pećnicu, tepsiju obložite papirom za pečenje, kruh premažite kokos uljem i pospite sjemenkama maka te pecite na 175 stupnjeva oko 50-60 minuta dok ne porumeni. Izvadite i ostvaite bar sat vremena da se ohladi. Ne rezati prije nego se u potpunosti ohladi

Dobar tek



2 komentara :

  1. baš je krasan ,drago mi je da si pronašla kruh za sebe

    OdgovoriIzbriši
  2. jako lijep kruh! spremam si recept i pravit ću ga :)

    OdgovoriIzbriši