Napraviti
kruh bez glutena, jaja, mliječnih proizvoda, riže, kukuruza i kvasca za mene je
godinama bila nemoguća misija. Toliko truda i novaca sam uložila u to da
pronađem idealan recept za kruh kojeg bi s vremena na vrijeme ponekad mogla
pojesti.
Moja najveća
sreća je bila što nikad nisam bila neki ljubitelj kruha, pa sam to i lakše
podnosila. Ali ipak ponekad gledajuće druge došla je i meni ta želja da si
priuštim nešto što će me zadovoljiti.
I tada sam u jednoj grupi ugledala recept
za bezglutenski francuz ,te sam uspjela napraviti nešto u čemu sam uživala. To više
nije bio kruh koji je tvrd, suh i bezukusan ili sa jakim okusom koji nadražuje
sluznicu. Mojoj sreći nije bilo kraja te se ovim putem i zahvaljujem svim
divnim grupama na ideji, kao i nekim osobama koji su mi pokušali pomoći ali je
bilo vrlo teško s obzirom na moj minimalan broj namirnica koje smijem.
I tako nakon
nekog vremena odlučila sam opet malo eksperimentirati i definitivno ovo je moj
najbolji recept za kruh kojeg sam do sada dobila. Ovaj kruh je jako zasitan,
ima mekanu teksturu, topi se u ustima i danima ostaje svjež. Preporučavam ga
zamotati , i po želji izrezati na fetice i lagano u pećnici ugrijati. Tada
dobiva poseban okus.
Sastojci:
-100 gr
kokos brašna
-125 gr
mljevenih badema
-150 gr
mljevenog zlatnog lana
-45 gr chia sjemenki +100 ml vode
-2 žličice
himalajske soli
-1 žličica
sode pomiješane sa 2 žlice soka limuna
-180-200 ml
vode
-2 žličice
meda
U zdjeli
pomiješajte kokos brašno, mljevene bademe, mljeveni zlatni lan. Posebno
sameljite sjemenke chie do smjese brašne pa ih pomiješajte sa vodom i ostavite
da nabubri. Sodu pomiješajte sa sokom limuna.
U blender dodajte vodu i med,
pomiješajte pa lagano dodajte ostale sastojke i dobro miješajte do kremaste
smjese maslaca. Ako nemate blender možete i ručnim mikserom ,ali će postupak malo
potrajati.Izvadite te dobro rukama obradite tijesti, tijesto treba biti ful
gusto. Ostavite 20 minuta.
Upalite pećnicu, tepsiju obložite papirom za pečenje, kruh premažite kokos uljem i pospite sjemenkama maka te pecite na 175 stupnjeva oko 50-60 minuta dok ne porumeni. Izvadite i ostvaite bar sat vremena da se ohladi. Ne rezati prije nego se u potpunosti ohladi
baš je krasan ,drago mi je da si pronašla kruh za sebe
OdgovoriIzbrišijako lijep kruh! spremam si recept i pravit ću ga :)
OdgovoriIzbriši