nedjelja, 1. ožujka 2015.

DOMAĆE KOKOSOVO MLIJEKO

Da li ste znali da uz samo malo volje i truda možete napraviti fino domaće mlijeko od kokosa, koja je odlična zamjena za sve osobe koje ne podnose mliječne proizvode , kao i orašaste plodove.Jedina loša mana kokosovog mlijeka je što nije dobar izvor kalcija, ali zato imamo druga biljna mlijeka s kojim možemo nadoknaditi izvor kalcija. Ovaj egzotični plod u sebi sadrži laurinsku kiselinu koja se još prirodno nalazi samo u majčinom mlijeku, upravo ta kiselina izgrađuje naš imunološki sustav, te ima antiseptičko i antibakterijsko djelovanje.Iako su ga mnogi godinama otpisivali radi masnoća, kokos sadrži dobre zasićene masne kiseline  kratkih i masnih kiselina srednjeg lanca. Upravo se te masne kiseline brzo pretvaraju u energiju, umjesto da se pohrane kao masne naslage na tijelu. Ovaj fini kremasti napitak našem tijelu daje energiju, štiti srce i krvne žile, ima antioksidativno djelovanje, poboljšava probavu i štiti zdravlje našeg probavnog sustava




Recept:

  • 2 zrela ploda kokosa
  • 800-1000 ml vode
  • 1 žličica sirove vanilije
  • 2 svježe datulje
  • Najteži postupak pripreme je nekome otvaranje ploda.


                           



                                         MESO KOKOSA





 Za pripremu mlijeka potrebno nam je 2 zrela kokosa. Na samom vrhu kokosa nalazi se 3 rupe, pripremite dasku na nju stavite kokos, uzmite otvarač za butelje i s njim izbušite rupe na sva 3 kruga.Nakon što ste izbušili rupe, iz rupa će izaći kokosova voda koju odvojimo u posebnu posudu, kokosova voda često zna biti gorka ali je možemo iskoristi u pripremi smoothie jer je voda dobar izvor elektrolita. Uzmite čekić i lupatajte po sredini okolo naokolo dobro dok kora ne pukne.Odvojite koru, dobit ćemo kokos meso kojeg ćemo očistiti pomožu noža ili rezača za guljenje krumpira



Uzmite meso kokosa te ga potopite u vrućoj vodi-pazite da ne bude prevuća.

Potopite na nekoliko sati da fino omekša, ja sam nekoliko puta promijenila vodu. Kada je omekšalo prebacite ga u blender i dodajte mu 800-1000 ml vode i miješajte do fine kremaste smjese.Uzmite gazu te mlijeko procijedite kroz gazu, u gazi će ostati kokosova pulpa ili brašno kojeg smo kasnije stavili sušiti

            


    


Brašno možete osušiti na radijatoru, u pećnici na temperaturi do 50 stupnjeva, vrata otvorena ili u dehidratoru dok ne bude potpuno suho




Kao zaslađivač mlijeku dodala sam malo sirove vanilije i 2 svježe datulje.Mlijeko stavite u frižider i potrošite u roku 3 dana.Prije upotrebe svaki put dobro promućkati zato što će se dodatno stvoriti na vrhu mlijeka kokosovo vrhnje









3 komentara :

  1. Prekrasan recept ovo je zaista fantastično obožavam kokos! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. vrlo edukativan post!!! bravo!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Predivno objašnjenjo, upravo radim mlijeko po ovom receptu!

    OdgovoriIzbriši