četvrtak, 4. veljače 2016.

Domaće kokos mlijeko, brašno i maslac

Mnogi od vas su već isprobali moj recept za pripremu kokosovog mlijeka i ostali oduševljeni
Ako me pitate koja mi je namirnica najdraža i prema kojoj osjećam ogromnu ljubav to je definitivno kokos.
Obožavam ga na više načina i nezamjenjiv mi je i u kulinarstvu, kozmetici ali i primjeni u ljekovite svrhe.

S vama sam odlučila malo detaljnije podijeliti postupke za pripremu mlijeka, brašna i prefinog namaza od kokosa. Kad ga probate zaboravit ćete na kupovne proizvode

Za sve ovo potrebno je samo malo volje i truda , a kao rezultat nastaje prefini napitak od kokosa koji je odlična zamjena za nas koji ne konzumiramo ili ne podnosimo mliječne proizvode.

Jedina loša mana kokosa je što nije dobar izvor kalcija, no zato imamo i druga biljna mlijeka pa radimo naizmjenično.



Ovaj egzotični plod u sebi sadrži laurinsku kiselinu koja se još prirodno nalazi samo u majčinom mlijeku. Laurinska kiselina aktivira naš imunološki sustav te posjeduje antiseptičko i antibakterijsko djelovanje

Iako su ga mnogi godinama otpisivali radi masnoća, kokos sadrži dobre zasićene masne kiseline kratkih i masnih kiselina srednjeg lanca. Upravo se te masne kiseline brzo pretvaraju u energiju, umjesto da se pohrane kao masne naslage na tijelu.

Ovaj fini kremasti napitak našem tijelu daje energiju, štiti srce i krvne žile, ima antioksidativno djelovanje, poboljšava probavu i štiti zdravlje našeg probavnog sustava

Kako pripremiti kokosovo mlijeko:

1)Kokosovo mlijeko od mesa kokosa

Za pripremu ovog mlijeka trebao bi biti zreli plod kokosa. Naravno kod nas u Hrvatskoj je to teže naći, jer kokos koje mi dobivamo putuje mjesecima i dok dođu već gube na okusu
Za pripremu je potrebno:
-2 zrela ploda kokosa
-1000 ml vode
-1 žličica sirove vanilije, zaslađivač po želji( med, javorov sirup, stevija)

Najteži postupak je otvaranje kokosa. Na samom vrhu kokosa nalazi se 3 rupe, pripremite dasku na nju stavite kokos, uzmite otvarač za butelje i s njim izbušite rupe na sva 3 kruga.Nakon što ste izbušili rupe, iz rupa će izaći kokosova voda koju odvojimo u posebnu posudu, kokosova voda često zna biti gorka ali je možemo iskoristi u pripremi smoothie jer je voda dobar izvor elektrolita. Uzmite čekić i lupatajte po sredini okolo naokolo dobro dok kora ne pukne.Odvojite koru, dobit ćemo kokos meso kojeg ćemo očistiti pomožu noža ili rezača za guljenje krumpira



Uzmite meso kokosa te ga potopite u mlakoj vodi na nekoliko sati i vodu češće promijenite.Kada je omekšalo prebacite ga u blender i dodajte mu 800-1000 ml vode i miješajte do fine kremaste smjese.Uzmite gazu te mlijeko procijedite kroz gazu, u gazi ostaje kokosova pulpa koju stavljamo sušiti u dehidrator na nekoliko sati da dobijemo brašno. Ako nemate dehidrator  možete i na radijatoru ili u pećnici na niskoj temperaturi. Brašno koje smo dobili možemo koristiti za izradu kolača, krekera



Tako dobiveno mlijeko može stajati 3 dana u frižideru,a pohranite ga u hermetički zatvorenu posudu. Ako vam se mlijeko slučajno ukiseli to je znak da je bila loša kvaliteta oraha
Kao zgušnjivač mlijeku možete dodati i 1 žlicu kokos maslaca
 

2)Kokosovo mlijeko od kokos ljuskica

Za pripremu ovog mlijeka potrebne su vam kokos ljuskice koje znamo nazivati i brašnom iako to nije pravo kokos brašno. Već dvije godine koristim marku dr. Goerg za pripremu mog mlijeka. Dr. Goerg se odlikuje posebnom kvalitetnom i nevjerovatnim prefinim okusom

Sastojci:
-2 šalice kokos ljuskica
-4-5 šalica vode- ako želite gušće mlijeko smanjite količinu vode, a ako želite rijeđe povećate količinu vode
-prirodni zaslađivač po želji-vanilija, stevija, med, javorov sirup

Kokos ljuskice potopite u mlakoj vodi na nekoliko sati. Ako ne želite sirovo mlijeko možete potopiti i u vrućoj vodi i jedna od opcija je da to stavite kratko prokuhati, smiksati i procijediti. Naravno kuhano gubi na svojim svojstvima pa predlažem sirovu verziju. Sve sastojke smiksati, procijediti kroz gazu ili vrećicu( ja je kupim  u Dm za rublje). Mlijeko će ostati u posudi , a brašno stavljamo sušiti


Kokosov maslac




Kokosov maslac je fini kremasti namaz od kokosa. Inače ga rijetko kupujem jer me jako odbija cijena, a veliki sam ljubitelj tog namaza
Za pripremu ovog namaza trebao bi jači i bolji blender (osobno koristim Vitamix), no znam da svi to nemamo i dajem vam uputstva kako ga napraviti

Sastojci:

-2 ½ šalice kokos ljuskica
-3-4 žlice gustog kokos vrhnja- vrhnje koje se stvori na vrhu mlijeka – ja sam osobno ovdje dodala od dr. Goerg mlijeka
-4 žlice rastopljenog ekstra djevičanskog kokos ulja
-2-3 žlice meda ili javorovog sirupa

U blender stavite kokos ljuskice i miješajte na velikoj brzini. Kako biste pokrenuli blender ubacite i vrhnje i kokos ulje te zaslađivač te miješajte nekoliko minuta-oko 5-8 dok ne dobijete fini kremasti namaz




Nema komentara :

Objavi komentar