Cimet - zlatni
eliksir zdravlja
Cimet ili drugim nazivom cinnamomum zeylanicum jedan je od najstarijih
začina u povijesti. Ime mu potječe od židovskog i arapskog naziva amomon što u
prijevodu znači mirisna začinska biljka. Zbog svojih iznimno vrijednih
ljekovitih svojstava te cijenjenosti, gdje se jedno vrijeme cijenio više
nego zlato dobio je naziv i „zlatni cimet“. Prvi put se spominje u Bibliji, a
nakon toga brojni narodi među kojima su i Egipćani počeli su svoja jela
obogaćivati ovim začinom, bez obzira da li je to bilo radi mirisa ili radi
ljekovitih svojstava. Rimljani su od cimeta izrađivali parfeme i ljubavne
napitke, a Portugalci su svojim ratnicima davali cimet za bolju snagu i
izdržljivost. Cijena cimeta u to vrijeme je bila nevjerojatno visoka, ali je
bila i razumljiva jer je cimet opravdao sva očekivanja, a danas širi
radost za vrijeme Božićnih blagdana svojim finim mirisom i slatko kiselim
okusom.
Izvor slike: http://www.zliving.com/wp-content/uploads/2014/12/Healing-winter-spices-760x428.jpg
Cimet ili slatkasti začin svoje porijeklo vuče iz Šri lanke i Kine, a
spada u malo zimzeleno drvo koje može dosegnuti visinu od 6 pa čak do 12
metara, sa finim cvjetovima žute boje te listovima jajolikog oblika koji su
prvo crvene boje, a kasnije dobivaju zelenu boju. Kore cimeta se redovito režu,
a nakon što se kora oguli, vanjski dio kore se baci, a ostatak se podvrgava
sušenju. Prilikom procesa sušenja, kora se uvije u štapiće te se u takvom
obliku prodaje, a osim cijele kore u prodaji dolazi i mljeveni cimet
VRSTE CIMETA
Iako na tržištu postoji i do čak 200 vrsta cimeta kao začini koriste se
dvije vrste cimeta:
·
cejlonski cimet spada
u jedne od najstarijih začina, najviše se koristi u ayruvedskoj medicini,
proizvodi se u Šri lanki, Brazilu, Indiji, Kini i Indoneziji. Dobiva se
skidanjem kore sa grančice koje se uvijaju u male štapiće namotane s jedne
strane, a nakon uvijanja nastaje fini začin svijetle boje, karakterističnog
pikantnog slatkastog okusa i izrazitog mirisa, tople arome, koji se koristi u
ljekovite svrhe te za obogaćivanje slatkih jela, vrućih napitaka, kompota
·
kasija cimet ili
indonezijski cimet- ova vrsta cimeta poznata je po svojoj tamnoj i crvenoj boji
jer se u proizvodnji koristi cijela kora namotana s obje dvije strane,
slabijeg mirisa, a jačeg okusa koji može nadražiti sluznicu. Kasija je najčešće
prodavan cimet po trgovinama, ali za razliku od cejlonskog cimeta kajsija u
sebi sadrži visoku dozu kumarina, supstance koja se zna nalaziti u bilju i koja
je toksična ako se uzima u jako velikim količinama. Uzimanjem veće količine
može dovesti do nuspojava u koje ubrajamo: mučninu, vrtoglavicu, oštećenje
bubrega, jetre, unutrašnje krvarenje i u najgorem slučaju smrt.
Izvor slike: http://ceylonqualityspices.com/wp-content/uploads/2015/09/cinnomon-cassia.jpg
Ponovit ćemo još jednom razliku između cejlonskog cimeta i kasije:
osim razlikovanja u boji, važnu razliku pridajemo pravom cimetu ili cejlonskom
cimetu gdje se štapići pravog cimeta vrlo lako mogu samljeti u mlincu za kavu
za razliku od kasije koji su vrlo tvrdi te na taj način mogu uništiti mlinac.
LJEKOVITA SVOJSTVA CIMETA
Ovaj zlatni eliksir ima veliki učinak na poboljšanje općeg stanja organizma zahvaljujući sadržaju 3 vrste eterična ulja koje nalazimo u kori cimeta: cimet aldehid, cinemail acetat i cinamil alkohol. Sadržaj eteričnih ulja mu daje karakterističan miris i okus i snažno antiseptičko djelovanje. Osim eteričnih ulja bogat je mineralima od kojih posebno ističemo kalcij, mangan, željezo, bakar i cink te vitamine B2 i B6, K i vitamin C. Nakon minerala i vitamina istaknut ćemo sadržaj tanina koji imaju snažno protubakterijsko i antigljivično djelovanje, pomažu zaustaviti diareju i sužavaju krvne žile, te bogatstvo vlakana koji štite organizam od karcinoma debelog crijeva i sudjeluje u snižavanju lošeg kolesterola.
Ovaj zlatni eliksir ima veliki učinak na poboljšanje općeg stanja organizma zahvaljujući sadržaju 3 vrste eterična ulja koje nalazimo u kori cimeta: cimet aldehid, cinemail acetat i cinamil alkohol. Sadržaj eteričnih ulja mu daje karakterističan miris i okus i snažno antiseptičko djelovanje. Osim eteričnih ulja bogat je mineralima od kojih posebno ističemo kalcij, mangan, željezo, bakar i cink te vitamine B2 i B6, K i vitamin C. Nakon minerala i vitamina istaknut ćemo sadržaj tanina koji imaju snažno protubakterijsko i antigljivično djelovanje, pomažu zaustaviti diareju i sužavaju krvne žile, te bogatstvo vlakana koji štite organizam od karcinoma debelog crijeva i sudjeluje u snižavanju lošeg kolesterola.
·
cimet povoljno
djeluje na zdravlje gastrointestinalnog sustava, smanjuje mučnine, neutralizira
višak želučane kiseline, sadržaj tanina u cimetu pomažu kod diareje, smanjuje
kolike i nadutost, smiruje upale sluznice crijeva. Bogati je izvor vlakana pa
ubrzava metabolizam, te na taj način pomaže gubitku tjelesne težine jer usporava
prolazak hrane iz želuca u crijeva i stvara osjećaj sitosti
·
cimet povoljno
djeluje na zdravlje bubrega jer pospješuje bolji rad bubrega, štiti od
infekcija i pospješuje izlučivanje mokraće, ali je jako bitno da se ne uzima
kasija koja može oštetiti bubrege nego cejlonski cimet
·
cimet na prirodan
način pomaže kod ženskih bolesti, smanjuje bolove i krvarenja, a osim toga
pomaže kod neplodnosti jer na prirodan način povećava količinu progesterona u
krvi, a smanjuje razinu testosterona u krvi. Osim toga već se godinama koristi
u ayruvedskoj medicini u kombinaciji s medom za povećanje plodnosti kod
muškarca. Prvi su ga prije nekoliko stotina godina isprobali Grci, a nakon toga
žene u zemljama dalekog Istoka na način da bi pomiješale s medom i utrljavali u
desni, kako bi mješavina pomoću sline dospijevala u organizam
·
nova znanstvena
istraživanja koje se prate zadnjih nekoliko godina su otkrili da cimet na
prirodan način pomaže kod šećerne bolesti, gdje se uzimanjem natašte pola
žličice cimeta smanjuje razina šećera u krvi jer aktivni sastojci u cimetu
aktiviraju inzulin i djeluju zajednički s inzulinom te tako pomaže stanicama u
tijelu da apsorbiraju šećer. Osim toga cimet usporava brzinu hrane koja
dospijeva u želudac i na taj način pomaže sniziti brzi porast šećera u krvi
·
cimet je izvrstan
izvor mangana , minerala koji pomaže apsorpciji kalcija, stvaranju vezivnog
tkiva i kostiju,sudjeluje u regulaciji krvnog šećera, pomaže normalnom
zgrušavanju krvi, važan je za metabolizam aminokiselina i djeluje kao
antioksidans
Izvor slike: https://wellnessbysilvia.files.wordpress.com/2014/09/cinnamon-1.jpg
·
cimet pomaže kod
infekcija urinarnog trakta pogotovo ako se koristi u kombinaciji s medom, jer
cimet ima snažno antibakterijsko i antigljivično djelovanje te na taj
način pomaže kod Esc.coli i candide. Potrebno je pomiješati 2 žličice cimeta sa
1 žličicom meda u malo mlake vode i to popiti
·
cimet može pomoći kod
bolova uzrokovanih artritisom jer ima snažan protuupalni učinak tako da
ublažava bolove u kostima i smiruje upalu, poboljšava cirkulaciju jer sadrži
aktivni sastojak cimetodehid koji opušta napete i bolne mišiće.
Zahvaljujući sadržaju kalcija štiti kosti, a sadržaj mangana pomaže boljoj
apsorpciji kalcija i stvaranju vezivnog tkiva. Djelovanje mu se postiže na
način da se pomiješa malo meda, žličice cimeta i mlake vode te utrljava na
bolni dio
·
cimet potiče
bolji rad mozga bez obzira da li je se konzumira oralno ili putem mirisa,
poboljšava koncentraciju i memoriju te se posebno preporučuje osobama
oboljelima od Alzheimerove bolesti jer istraživanja koja su do sada rađena navode
da cimet smanjuje kronične upale koje su povezane s neurološkim
poremećajima(parkinsova bolest, alzh.bolest...), a ujedno sadrži bogat izvor
antioksidansa
·
s obzirom da cimet
ima snažno antibakterijsko djelovanje možemo ga koristiti preventivno kod karijesa
i neugodnog zadaha, kod tretmana akni te za dezinfekciju kože
·
cimet poboljšava
krvnu sliku jer obiluje željezom te na taj način pomaže kod anemije- najčešćeg
krvnog poremećaja uzrokovanog nedostatkom željeza
·
cimet sadrži određenu
količinu salicilata te na taj način pomaže u snižavanju visoke tjelesne
temperature
·
cimet blagotvorno
djeluje na zdravlje dišnog sustava te tako pomaže kod prehlada, infekcija,
smiruje kašalj i olakšava iskašljavanja a s obzirom da je pravi eliksir
zdravlja pomaže i kod bronhitisa i upale pluća, a njegov zagrijavajući učinak
smanjuje simptome prehlade i gripe
·
zahvaljujući svom
protuupalnom učinku cimet štiti srce i krvne žile, jača stjenke krvnih žila,
pomaže regulaciji lošeg kolesterola zahvaljujući sadržaja vlakana koji se vežu
za žučne soli i pomažu njihovom izlučivanju iz tijela te na taj način štite od
karcinoma debelog crijeva, a ujedno sudjeluju u regulaciji kolesterola te u
sprečavanju prevelikog zgrušavanja krvi
Izvor slike: http://www.mementainc.com/products/organic-ceylon-cinnamon/
TKO NE SMIJE UZIMATI CIMET
Kasija cimet u sebi sadrži kumarin kojeg ne smiju uzimati jetreni i bubrežni bolesnici, trudnice te osobe koje ima problem sa razrjeđivanjem krvi .
Cejlonski cimet se ne preporučuje osobama koji imaju problem sa razrjeđivanjem krvi, a eterično ulje cimeta se ne preporučuje trudnicama jer može izazvati kontrakcije mišića maternice.
Kasija cimet u sebi sadrži kumarin kojeg ne smiju uzimati jetreni i bubrežni bolesnici, trudnice te osobe koje ima problem sa razrjeđivanjem krvi .
Cejlonski cimet se ne preporučuje osobama koji imaju problem sa razrjeđivanjem krvi, a eterično ulje cimeta se ne preporučuje trudnicama jer može izazvati kontrakcije mišića maternice.
Izvor slike: http://photos.demandstudios.com/getty/article/139/217/486965372_XS.jpg
Nema komentara :
Objavi komentar