Recept:
- 2 zrela ploda kokosa
- 800-1000 ml vode
- 1 žličica sirove vanilije
- 2 svježe datulje
- Najteži postupak pripreme je nekome otvaranje ploda.
MESO KOKOSA
Za pripremu mlijeka potrebno nam je 2 zrela kokosa. Na samom vrhu kokosa nalazi se 3 rupe, pripremite dasku na nju stavite kokos, uzmite otvarač za butelje i s njim izbušite rupe na sva 3 kruga.Nakon što ste izbušili rupe, iz rupa će izaći kokosova voda koju odvojimo u posebnu posudu, kokosova voda često zna biti gorka ali je možemo iskoristi u pripremi smoothie jer je voda dobar izvor elektrolita. Uzmite čekić i lupatajte po sredini okolo naokolo dobro dok kora ne pukne.Odvojite koru, dobit ćemo kokos meso kojeg ćemo očistiti pomožu noža ili rezača za guljenje krumpira
Uzmite meso kokosa te ga potopite u vrućoj vodi-pazite da ne bude prevuća.
Potopite na nekoliko sati da fino omekša, ja sam nekoliko puta promijenila vodu. Kada je omekšalo prebacite ga u blender i dodajte mu 800-1000 ml vode i miješajte do fine kremaste smjese.Uzmite gazu te mlijeko procijedite kroz gazu, u gazi će ostati kokosova pulpa ili brašno kojeg smo kasnije stavili sušiti
Brašno možete osušiti na radijatoru, u pećnici na temperaturi do 50 stupnjeva, vrata otvorena ili u dehidratoru dok ne bude potpuno suho
Kao zaslađivač mlijeku dodala sam malo sirove vanilije i 2 svježe datulje.Mlijeko stavite u frižider i potrošite u roku 3 dana.Prije upotrebe svaki put dobro promućkati zato što će se dodatno stvoriti na vrhu mlijeka kokosovo vrhnje
Prekrasan recept ovo je zaista fantastično obožavam kokos! :)
OdgovoriIzbrišivrlo edukativan post!!! bravo!!
OdgovoriIzbrišiPredivno objašnjenjo, upravo radim mlijeko po ovom receptu!
OdgovoriIzbriši