ponedjeljak, 11. srpnja 2016.

Aromatiziranom vodom protiv ljetnih vrućina

Ljeti se često poseže za vodama i sokovima iz trgovina koji su prepuni umjetnih dodataka, šećera i kalorija te nisu dobri za naš organizam.Donosim vam ideju kako brzo, jednostavno i jeftino napraviti osvježavajući napitak koji će naše tijelo regenerirati, vratiti potrebne elektrolite i utažiti žeđ za vrijeme ljetnih vrućina.

Sve što nam je potrebno je staklenka u koju ćemo dodati vodu, omiljeno voće i povrće.


Izvor slike:brit.co

U staklenku od 1 litre stavimo narezano voće i povrće na dno posude. Dodamo led po želji i napunimo vodom oko 1 šalice te zatvorimo poklopcem. Pripremljeni napitak može se konzumirati odmah, ali preporuka je staviti u hladnjak na nekoliko sati da voće i povrće puste svoju aromu. Kombinacije su beskonačne, a ujedno ćeš se iznenaditi koliko jeftinije i zdravije možeš proći, nego da kupuješ vodu u trgovini s umjetnim dodacima.Prilikom odabira voća i povrća koristiti nešpricano voće i povrće.

Prednosti domaćih aromatiziranih voda:

-niskokalorične su, lagane i osvježavajuće.
-ubrzavaju metabolizam, poboljšavaju probavu, pomažu gubitku tjelesne težine.
-čiste tijelo od nakupljenih toksina.
-štite organizam od djelovanja slobodnih radikala zahvaljujući sadržaju antioksidansa (voće).


Limun, naranča i đumbir smanjuju kiselost organizma

Naranča će pomoći u detoksikaciji organizma kao i ubrzavanju probave jer u sebi sadrže vlakna tj. pektin koji ubrzava probavu te smanjuje tegobe zatvora.Osim bogatstva nutrijenata snažan je antioksidans pa štiti naše tijelo od djelovanja slobodnih radikala. 

U kombinaciji s narančom dodat ćemo limun koji je odličan detoksikant.Zahvaljujući sadržaju  limunske kiseline pomaže u sagorijevanju kalorija, regulira apetit i ubrzava metabolizam, a njegovo alkalizirajuće djelovanje smanjuje kiselost organizma.

Kako bismo upotpunili djelovanje dodajemo izvanredan i moćan korijen đumbira koji ima snažno protuupalno, antiokisidativno djelovanje te na taj način čisti jetru od nakupljenih toksina i poboljšava cirkulaciju.


Izvor slike: istock
Jagoda i limeta za vitkost

Jagodu s razlogom nazivaju kraljicom vitke linije jer ovo prekrasno voće sadrži malo kalorija i šećera, a izuzetno je bogato vodom. Na  prirodan način čisti krv te ubrzava cirkulaciju. Zahvaljujući sadržaju kalija i mangana štite organizam od djelovanja slobodnih radikala. 

U vodu dodajemo i limetu - osvježavajuće citrusno voće koja poboljšava probavu i bogat je izvor antioksidansa. Kombinacija jagode i limete daje posebnu notu ovoj vodi.



Krastavac i maline za aktivne

Maline su male sočne bobice neodoljivog okusa koje u sebi sadrže pravo bogatstvo prehrambenih vlakana. Na taj način ubrzavaju probavu i pomažu u sagorijevanju kalorija.Reservatrol kojeg nalazimo u malini je snažan antioksidans koji djeluje protuupalno i štiti organizam od djelovanja slobodnih radikala.

Za kraj dodajemo  krastavac-ljetni osvježavajući i hidratantni zalogaj, niske kalorijske vrijednosti koji čisti organizam od nakupljenih toksina i vraća tijelu  potrebne elektrolite. 

Ananas i metvica za bolju probavu

Ananas u sebi sadrži enzim bromelin koji pospješuje probavu, te pomaže razgraditi proteine i bjelančevine, a njegov protuupalni učinak štiti organizam od djelovanja slobodnih radikala. 

Kako bismo pospješili djelovanje ananasa dodajemo moćan začin metvicu koja smiruje probavni trakt,smanjuje apetit i ubrzava metabolizam .Njen poseban neodoljivi okus daje osjećaj hlađenja i hidratizira naše tijelo što je posebno važno u ljetnim mjesecima kada zbog vrućina gubimo određene elektrolite.
.
Spomenuli smo nekoliko kombinacija koje se dobro slažu, a za kraj još nekoliko kombinacija koje možemo isprobati:
·    -Kupine, jagode i maline.
·    -Naranča, bosiljak i đumbir.
·    -Jabuka, mrkva, limun, đumbir


Uživaj u ovim aromatiziranim vodama jer su prava "infuzija" za hidrataciju organizma.


Nema komentara :

Objavi komentar