nedjelja, 24. siječnja 2016.

Zeleni kašasti sok-dobar izvor energije



U prilogu vam donosim svoju kolumnu o prednosti zelenih kašastih sokova te moj omiljeni recept za zimski detox smoothie

Želiš pripremiti brzi, zdravi, ukusan i hranjiv doručak pun vitamina, minerala , antioksidanasa i klorofila? 

Kada mi je ustanovljena celijakija jedan od bitnih koraka osim bezglutenske dijete koja je doživotna, bila mi je i promjena drugih životnih navika, uključujući uvođenje što više zdravih namirnica. S obzirom da mi je celijakija narušila kompletan organizam i dovela do brojnih posljedica u svoj sam jelovnik počela polako uvoditi zelene kašaste sokove nakon što sam pročitala knjigu Victorie Boutenko : „Revolucija zelenih kašastih sokova“ koja me je fascinirala.



Naše tijelo žudi za nizom hranjivih tvari, a upravo sirovo voće i zelenje sadrži niz vitamina, minerala, vlakana, klorofila. Nakon nekog vremena uzimanja sokova moje tijelo se počelo razbuđivati, punilo se pozitivnom energijom i životnom snagom koja je čudesno djelovala na mom organizam. Neki od navedenih problema su polako nestajali, poboljšala se mi se probava, koncentracija,koža je postala svježija, a ja sretna i zadovoljna

Prednosti zelenih kašastih sokova:

1)Zeleni kašasti sokovi sadrže klorofil-čudesnu molekula koji biljkama daje zelenu boju i uz pomoć kojeg se odvija proces fotosinteze.Po struktri je sličan hemoglobinu crvenom pigmentu ljudske krve no za razliku od hemoglobina gdje molekula sadrži željezo, klorofil sadrži magnezij.S razlogom ga nazivaju i eliksirom mladosti i života jer pomaže u izgradnji i obnavljanju crvenih krvnih stanica, alkalizira naš organizam, pomaže u borbi protiv infekcija, ima snažan protuupalni učinak, antioksidanstivno djelovanje, zacjeljuje rane, uklanja neugodan zadah, poboljšava probavu , uklanja teške metale iz organizma, antiseptičko djelovanje...

2)Zeleni kašasti sokovi pomaže u alkaliziranju i detoksiciranju organizma zbog sadržaja klorofila koji smanjuje kiselost organzma, čini krv lužnatom te pomaže uklanju teških metala iz organizma jer klorofil veže na sebe teške metale

3)Zeleni kašasti sokovi su veoma hranjivi, sadrže sve potrebne nutrijente za naš organizam jer se namirnice ne obrađuju termički, priprema je jednostavna i brza , a prednost imaju i za osobe koje ne vole zelenje jer će okus voća promijeniti na bolje

4)Zeleni kašasti sokovima unosimo veću količinu voća i povrća nego da zasebno jedemo



5) Prednost zelenih kašasti sokova je probavljivost jer se usitnjavanjem zelenja i voća u blenderu razbijaju opne biljnih stanica te na taj način poboljšavamo apsopciju hranjivih sastojaka kao i njihovu probavljivost

6)Zeleni kašasti sokovi pomažu u regulaciji kolesterola zahvaljujući sadržaju topivih vlakana jer ta vlakna vežu na sebe kolesterol i izbacuju ga iz organizma što dovodi do smanjena razine kolesterola u krvi

7)Zeleni kašasti sokovi sadrže celulozna vlakna  koje stimuliraju bolji rad crijeva, osiguravaju njegovo redovito pražnjenje te su odličan prirodan laksativ.

8)Zeleni kašasti sokovi pomažu u regulaciji tjelesne težine jer daju dugotrajan osjećaj zasićenosti što sprečava organizam za prekomjernom konzumacijom druge hrane, ubrzavaju metabolizam te tijelo pune energijom

9)Zeleni kašasti sokovi sadrže zeleno lisnato povrće koji su bogat izvor klorofila, vlakana, minerala, antioksidansa, pomažu u regulaciji krvnog tlaka, regulaciji šećera kao i kolesterola, štire organizam od kancerogenih tvari, pomažu kod osteoporoze, poboljšavaju probavu, jačaju imunološki sustav



Važne smjernice pri pripremi zelenih kašastih sokova:

Već odavno znamo da kombiniranje voća i povrća nije zdravo zato što većina povrća sadrži škrob koji je teže probavljiv, no izuzetak ovog pravila je zeleno lisnato povrće koje u sebi ne sadrži škrob pa se može kombinirati sa voćem i ostalom hranom.

Upravo to zelenje potiče stvaranje probavnih enzima i pomaže u alkaliziranju organizma. Pri pripremi kašastih sokova koje navodi literatura i Victoria, preporučuje se da se zeleno lisnato povrće izmjenuje iz dana u dan, budući da povrće sadrži u sebi alkaloide. 

Za početak je najbolje krenuti sa 60 posto organskog voća te 40 posto organskog zelenja.Od zelenog lisnatog povrća preporučava se koristiti blitvu, špinat, kelj, zelenu salatu, radič, matovilac, peršin, dok pri odabiru voća osnova soka može biti banana ili mango te im dodavati sezonsko organsko voće ovisno o godišnjem dobu.

Zimi možemo dodati naranče koje su odličan izvor vitamina C, folne kiseline i vlakana, kruške ili jabuke, dok ljeti posebno preporučavam bobičasto voće koje je odličan izvor antioksidansa

Zimski zeleni detox smoothie

Sastojci:

-1 ½ smrznuta banana
-1 ½ šalica soka naranče
-1 naranča
-2 šalice mlade blitve ili špinata
-1/2 cm korijena đumbira
-1 žličica spiruline u prahu

Sve sastojke staviti u blender i dobro pomiješati, po želji u sok možete dodati lanene ili chia sjemenke  kao i sjemenke konoplje koji su bogat izvor omega 3 masnih kiselina kao i vlakana. Ako vaša djeca vole zeleni kašasti sok sa okusom čokolade možemo dodati sirovi kakao ili rogač koji je izvrsna zamjena za čokoladu. 

Što se tiče zaslađivača u većini sokova zaslađivač nije potreban jer je voće dovoljno slatko, no za one koje vole malo slađi okus preporuka je samo koristiti prirodne zaslađivače poput svježih datulja ili suhih smokvi.

 Varijante su razne, a na vama je da eksperimentirate


Autor članka: Helena Jakoliš
Članak objavljen i na portalu: zdrava krava


Nema komentara :

Objavi komentar