U prilogu vam donosim svoju kolumnu o prednosti zelenih
kašastih sokova te moj omiljeni recept za zimski detox smoothie
Želiš pripremiti brzi, zdravi, ukusan i hranjiv doručak pun
vitamina, minerala , antioksidanasa i klorofila?
Kada mi je ustanovljena celijakija jedan od bitnih koraka
osim bezglutenske dijete koja je doživotna, bila mi je i promjena drugih
životnih navika, uključujući uvođenje što više zdravih namirnica. S obzirom da
mi je celijakija narušila kompletan organizam i dovela do brojnih posljedica u
svoj sam jelovnik počela polako uvoditi zelene kašaste sokove nakon što sam
pročitala knjigu Victorie Boutenko : „Revolucija zelenih kašastih sokova“ koja
me je fascinirala.
Naše tijelo žudi za nizom hranjivih tvari, a upravo sirovo
voće i zelenje sadrži niz vitamina, minerala, vlakana, klorofila. Nakon nekog
vremena uzimanja sokova moje tijelo se počelo razbuđivati, punilo se pozitivnom
energijom i životnom snagom koja je čudesno djelovala na mom organizam. Neki od
navedenih problema su polako nestajali, poboljšala se mi se probava,
koncentracija,koža je postala svježija, a ja sretna i zadovoljna
Prednosti zelenih kašastih sokova:
1)Zeleni kašasti sokovi sadrže klorofil-čudesnu molekula
koji biljkama daje zelenu boju i uz pomoć kojeg se odvija proces fotosinteze.Po
struktri je sličan hemoglobinu crvenom pigmentu ljudske krve no za razliku od
hemoglobina gdje molekula sadrži željezo, klorofil sadrži magnezij.S razlogom
ga nazivaju i eliksirom mladosti i života jer pomaže u izgradnji i obnavljanju
crvenih krvnih stanica, alkalizira naš organizam, pomaže u borbi protiv
infekcija, ima snažan protuupalni učinak, antioksidanstivno djelovanje,
zacjeljuje rane, uklanja neugodan zadah, poboljšava probavu , uklanja teške
metale iz organizma, antiseptičko djelovanje...
2)Zeleni kašasti sokovi pomaže u alkaliziranju i
detoksiciranju organizma zbog sadržaja klorofila koji smanjuje kiselost
organzma, čini krv lužnatom te pomaže uklanju teških metala iz organizma jer
klorofil veže na sebe teške metale
3)Zeleni kašasti sokovi su veoma hranjivi, sadrže sve
potrebne nutrijente za naš organizam jer se namirnice ne obrađuju termički,
priprema je jednostavna i brza , a prednost imaju i za osobe koje ne vole
zelenje jer će okus voća promijeniti na bolje
4)Zeleni kašasti sokovima unosimo veću količinu voća i
povrća nego da zasebno jedemo
5) Prednost zelenih kašasti sokova je probavljivost jer se
usitnjavanjem zelenja i voća u blenderu razbijaju opne biljnih stanica te na
taj način poboljšavamo apsopciju hranjivih sastojaka kao i njihovu
probavljivost
6)Zeleni kašasti sokovi pomažu u regulaciji kolesterola
zahvaljujući sadržaju topivih vlakana jer ta vlakna vežu na sebe kolesterol i
izbacuju ga iz organizma što dovodi do smanjena razine kolesterola u krvi
7)Zeleni kašasti sokovi sadrže celulozna vlakna koje stimuliraju bolji rad crijeva,
osiguravaju njegovo redovito pražnjenje te su odličan prirodan laksativ.
8)Zeleni kašasti sokovi pomažu u regulaciji tjelesne težine
jer daju dugotrajan osjećaj zasićenosti što sprečava organizam za prekomjernom
konzumacijom druge hrane, ubrzavaju metabolizam te tijelo pune energijom
9)Zeleni kašasti sokovi sadrže zeleno lisnato povrće koji
su bogat izvor klorofila, vlakana, minerala, antioksidansa, pomažu u regulaciji
krvnog tlaka, regulaciji šećera kao i kolesterola, štire organizam od
kancerogenih tvari, pomažu kod osteoporoze, poboljšavaju probavu, jačaju
imunološki sustav
Važne smjernice pri pripremi zelenih kašastih sokova:
Već odavno znamo da kombiniranje voća i povrća nije zdravo
zato što većina povrća sadrži škrob koji je teže probavljiv, no izuzetak ovog
pravila je zeleno lisnato povrće koje u sebi ne sadrži škrob pa se može
kombinirati sa voćem i ostalom hranom.
Upravo to zelenje potiče stvaranje
probavnih enzima i pomaže u alkaliziranju organizma. Pri pripremi kašastih
sokova koje navodi literatura i Victoria, preporučuje se da se zeleno lisnato
povrće izmjenuje iz dana u dan, budući da povrće sadrži u sebi alkaloide.
Za početak
je najbolje krenuti sa 60 posto organskog voća te 40 posto organskog zelenja.Od
zelenog lisnatog povrća preporučava se koristiti blitvu, špinat, kelj, zelenu
salatu, radič, matovilac, peršin, dok pri odabiru voća osnova soka može biti
banana ili mango te im dodavati sezonsko organsko voće ovisno o godišnjem
dobu.
Zimi možemo dodati naranče koje su odličan izvor vitamina C, folne
kiseline i vlakana, kruške ili jabuke, dok ljeti posebno preporučavam bobičasto
voće koje je odličan izvor antioksidansa
Zimski zeleni detox smoothie
Sastojci:
-1 ½ smrznuta banana
-1 ½ šalica soka naranče
-1 naranča
-2 šalice mlade blitve ili špinata
-1/2 cm korijena đumbira
-1 žličica spiruline u prahu
Sve sastojke staviti u blender i dobro pomiješati, po želji
u sok možete dodati lanene ili chia sjemenke kao i sjemenke konoplje koji su bogat izvor
omega 3 masnih kiselina kao i vlakana. Ako vaša djeca vole zeleni kašasti sok
sa okusom čokolade možemo dodati sirovi kakao ili rogač koji je izvrsna zamjena
za čokoladu.
Što se tiče zaslađivača u većini sokova zaslađivač nije potreban
jer je voće dovoljno slatko, no za one koje vole malo slađi okus preporuka je
samo koristiti prirodne zaslađivače poput svježih datulja ili suhih smokvi.
Varijante su razne,
a na vama je da eksperimentirate
Autor članka: Helena Jakoliš
Članak objavljen i na portalu: zdrava krava
Nema komentara :
Objavi komentar