Đumbir ili latinski zingiber officinale je gomoljasta
biljka koja pripada porodici ljiljana. Naziv mu
potječe od sanskrtske riječi „sihgabera što znači rožnat.
Porijeklom je
iz jugoistočne Azije, a već tisućama godina poznat je i u drugim dijelovima
svijeta, ne samo radi fine i tople arome nego i radi ljekovitih svojstava. Prvi
puta se spominje u 5.stoljeću prije Krista u spisima Konfuncija koji ga je
koristio za snagu i bolje zdravlje imunološkog sustava, a nakon njega se prenosi
na kineske i indijske spise.
Rimljani su u početku bili najveći potrošači đumbira do
pada Rimskog carstva kada potrošnju preuzimaju Arapi.
U Engleskoj se od srednjeg vijeka posluživao kao osnovni
začin ,a kasnije su gradovi imali svoju Ginger street, ulicu u kojoj se
trgovalo začinima.
Iako je vrlo skup , ovaj ljekoviti egzotični začin ima i
dalje vrlo visoku potražnju te je vrlo cijenjen u ayruvedskoj medicini.
Koristi se u kuhinjama diljem Azije, ima fini aromatični, osvježavajući i pomalo pikantni okus, te je najpoznatiji kao lijek protiv mučnine. Nazivaju ga simbolom vitalnosti, začinom života te je namirnica koju bismo svakako trebali uvrstiti u svoju prehranu. Grci su ga koristili za liječenje probavnih smetnji, Afrikanci kao moćan afrodzijak, a Amerikanci su od njega izrađivali popularno pivo od đumbira
Izvor slike: http://homeremediestip.com/
Njegov izgled podsjeća na trsku koja naraste najviše do 1
metar visine sa prekrasnim listovima, a njegovo korijenje je mesnato, debelo i aromatično te nepravilnog kvrgavog oblika svijetložute do
smeđe boje .
Kao začin upotrebljava se njegov podanak
ili rizom gdje nakon razmonožavanja iz rizoma nastane izdanak, a biljka
uvene.Nakon toga korijenje se iskopa, očisti i dobro opere, pa se nožićima
pažljivo odvoji vanjska korica koja se podvrgava procesu sušenja na suncu.
Njegovu
aromu opisuju aromi poput limuna koja je rezultat mješavine eteričnih ulja
gingerola, zingerona i shoagola, a zahvaljujući sadržaju eteričnih ulja i mirisnih smola ima jači okus koji peče u grlu.
Nutritivni sastav đumbira:
U ljekovite svrhe koristimo podanak đumbira koji u sebi
sadrži minerale kalij, bakar, mangan i
magnezij,dok su od vitamina zastupljeni vitamin C te vitamini B skupine.
Aktivni
sastojak đumbira je gingerol (pripada porodici piperina i kapsacina-spoja
dobiven iz paprike) koji ima svojstvo analgetika, djeluje
protuupalno,antioksidativno te ima antibakterijski učinak. Posjeduje brojna
ljekovita djelovanja, a najveću funkciju ima pri liječenju gastrointestinalnih
problema te upalnih bolesti ukljujući artritis i giht.
Đumbir
je osim kulinarskog čuda postao i zapanjujuće zdrastveno čudo. Kako i na koji
način đumbir može pomoći kod raznih zdrastvenih problema opisat ćemo u ovo
poglavlju
·
Pomaže
zdravlju gastrointestinalog trakta
Ovaj egzotičan začin postao je omiljeno prirodno
sredstvo protiv mučnine. Kliničke studije su pokazale da uzimanjem đumbira za
vrijeme trudnoće, bolesti putovanja ili mučnina nepoznatog uzroka dolazi do
smanjivanja nagona na povraćanje. Kako za vrijeme trudnoće nije preporučljiva
upotreba kemijskih lijekova, đumbir se pokazao idealnim lijekom ako se koristi
u maloj dozi zahvaljujući svom aktivnom sastojku gingerolu koji potiče
izlučivanje probavnih sokova te sadrži fenole koji opuštaju mišiće trbuha.Osim
toga đumbir ima svojstvo karminativa te će tako pomoći i kod sindroma
irtitabilnog kolona koji može izazvati niz nuspojava od bolnih grčeva, proljeva
pa do zatvora.Smanjuje nadutost te neutralizira višak želučane kiseline, a
zahvaćajući svom detoksikacijskom djelovanju čisti organizam od nakupljenih
toksina i otrova, ubrzava metabolizam te može pomoći pri mršavljenju.
·
Pomaže kod
menstrualnih bolova jer djeluje kao prirodan analgetik, smiruje bolove te
pomaže umirenju grčeva. Može se konzumirati u obliku čaja ili koristiti svježi
naribani umbir
·
Prirodan je antiobiotik,
ima svojstvo antiseptika te sprečava rast i razvoj mikroorganizma, djeluje
preventivno kod prehlade i gripe, smiruje kašalj, razgrađuje sluz u plućima i
pročišava upale dišnih putova.Čaj od đumbira potiče znojenje za vrijeme
prehlade i snižava tjelesnu temperaturu
·
Afrodizijačko
svojstvo- ima prirodno svojstvo afrodzijaka te na taj način povećava seksualnu
moć, povećava broj i pokretljivost spermija
·
Zahvaljujući
svom svojstvu antikoagulansa i njegovom aktivnom sastojku gingerolu
sprečava zgrušavanje krvi i stvaranje tromba.Štiti srce i krvne žile, smanjuje
kolesterol i trigliceride, pomaže kod dijabetesa
·
Snažan je
antioksidans te na taj način usporava proces starenja organizma, štiti organizam
od štetnih djelovanja slobodnih radikala , djeluje u borbi protiv kancerogenih
tvari zahvaljujući aktivnom sastojku gingerolu.U kliničkim studijama se
spominje da đumbir može pomoći pri ubijanju stanica raka jajnika i prostate na
način da inhibira stanice raka, no još uvijek je nedovoljno potvrđenih informacija
te se istražuje ljekovitost pri kancerogenim bolestima
·
Poboljšava
cirkulaciju u rukama i nogama, ako ga koristimo u obliku obloga njegova toplina
prodire u tkiva
·
Giht,
reumatoidni artitis, osteoartritis samo su neke od upalnih bolesti pri
kojima đumbir može pomoći.Osteoartitis je bolest zglobova koja nastaje kao
posljedica degenerativnih promjena u zglobnoj hrskavici, dovodi do smanjenje
pokretljivost zglobova, a kao i reumatoidni artritis može izazvati niz
neugodnih simptoma uključujući i bolne i ukočene zglobove, deformacije šaka,
povećanje tjelesne temperature kao i iscrpljenost organizma.S obzirom da se u
terapiju uključuju kortikosteroidi koji mogu izazvati puno nuspojava i
bolesnici ih teže podnose, kako bi smo olakšali simptome i svakodnevni život
upravo nam može pomoći đumbir jer sadrži aktivnu komponentu gingerol koji
sprečava nastajanje upalnih procesa u tijelu te blokira enzim koji izaziva
upalu.Njegovo svojstvo analgetika ujedno pomaže i suzbiti bol, a djelovanje mu
se očituje na način da sprečava stvaranja upalnih tvari-prostaglandina te
razgrađuje upalne tekućine i kiseline u zglobovima.Vrlo je poznato i đumbirovo
ulje koje možemo koristiti na način da ga razrijedimo i u vanjskoj primjeni
koristimo za masažu jer na taj način opuštamo mišiće i smanjujemo
bol.Svakodnevnim konzumiranjem đumbira možemo smanjiti i bolove i grčeve
izazvane treningom. Vrlo dobro se pokazala i kupka od đumbira koju pripremimo
na način da u malu vrećici stavimo naribani đumbir te ubacimo u kadu .Preporuka
je ostati 15 minuta u kadi gdje će nam doći od izlučivanja toksina, a udisanjem
pare opustit ćemo mišiće
Vrste đumbira:
Postoje dvije vrste đumbira: svježi i sušeni koji se
potpuno razlikuju po sastavu.
Za razliku od sušenog svježi ima veću količinu
djelatne tvari gingerola te mu je namjena za eliminaciju toksina iz organizma
kao i poticanje znojenja, dok je sušeni bolji za probavne tegobe i reumatološke
tegobe.
Uvijek birajte kvalitetan đumbir, a pri konzumaciji ga možete naribati
i pomiješati s medom ili napraviti vrlo ukusan čaj u kojeg po želji možete
dodati i kriške domaćeg neprskanog limuna. Čuvajte ga u vrećici u hladnjaku
Kontraindikacije:
S obzirom da đumbir razrjeđuje krv ne preporučava se
konzumacija ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi.Za vrijeme trudnoće preporuka je da se ne
unosi više od 1 gr dnevno. Ako konzumirate biljne preprate poput anđelike,
gospine trave i češnjaka treba biti na oprezu, kao i pri kombinacija s
lijekovima za dijabetes i krvni tlak.
Najveća dnevna dopuštena količina đumbira je 5 gr.
Energetski sok:
Sastojci:
-4 mrkve
-2 naranča
-1 limun
-1/2 do 1 cm korijena đumbira
Sve sastojke staviti u sokovnik i procijedite
Nema komentara :
Objavi komentar