KURKUMA- KRALJICA ZAČINA
Kliničke studije su dokazale protuupalno djelovanje kurkume
Kurkuma nastaje mljevenjem sušenog
gomolja tropske biljke curcuma longa koja
pripada porodici đumbira. Izgled biljke podsjeća na kvrgavu mrkvu, čvrste je i
smeđe kože, dok joj je tijelo narančaste boje.
Ovaj čaroban začin jelima daje lijepu žutu boju te
obogaćuje doručak, ručak i večeru, dodaje se u umake, variva, tjesteninu, ali i
pri izradi slastičarskih krema
Kurkuma - kraljica začina
Svoje podrijetlo vuče iz Azije, dok
se u Indoneziji i Indiji koriste tisućama godina. Zbog svog iznimnogljekovitog djelovanja Indijanci kurkumu
doživljavaju kao svetu hranu odakle i dolazi naziv 'kurkuma - čudo prirode'. U
svojim zapisima navode da posjeduje energiju Božanske majke Mahalakshmi te ih tako štiti od zla i donosi
im sreću i uspjeh. Marco Polo u svom dnevniku opisuje da
je to nevjerojatni korijen koji ima sve osobine pravog šafrana, a u stvari nije šafran.
Svoj uspjeh doživljava i u Ayurvedskoj medicini,
a u Europi se polako uvlači u 20 stoljeću. U povijesti se tradicionalno
koristila za poboljšanje probave, kod infekcija, prehlada,
bronhitisa, astme i rana zahvaljujući svom aktivnom sastojku kurkuminu koji ima
snažno antiseptičko i antibakterijsko djelovanje, dok se
uAyurvedskoj medicini koristila za jačanje i zagrijavanje tijela
.
Nutritivni sastav kurkume obiluje makro i mikro
nutrijentima gdje energetska vrijednost kurkume na 100 g iznosi 354 kcal /1481 kj, a od toga sadrži 65 posto ugljikohidrata, 8 posto proteina i 10 posto masti. Od vitamina
sadrži vitamin C, tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6,
vitamin E i K, te minerale kalcij, željezo, bakar,
cink, fosfor, mangan i selen kao i udio vlakana. Glavni
sastojak kurkume je narančasti pigmentkurkumin koji
ima najsnažnije protuupalno djelovanje u biljnom svijetu, za razliku od
klasičnih lijekova-kortikosteroida koji uzrokuju brojne nuspojave,
kurkuma nema toksično djelovanje.
Kurkumin zaustavlja djelovanje enzima COX2-ciklooksigenaza koji
je odgovaran za stvaranje molekula koje uzrokuju upalne procese. Samim time idealan je izbor kod
reumatoidnog artritisa, kolitisa, Chronove bolesti kao
i upalnih stanja kože kao što je psorijaza.
Razlozi uvrštavanja kurkume u prehranu
Postoji puno razloga zašto bismo
kurkumu trebali uvrstiti u svoju prehranu:
·
ima snažno antibakterijsko djelovanje,
pomaže kod posjekotina i opekotina, zacjeljuje rane, može se koristiti oralno a
može se prah posipati po rani
·
njen protuupalni učinak smanjuje upale desni,
uklanja neugodan zadah iz usna te sprečava rast bakterija i pomaže kod ostalih
bolesti usne šupljine
·
kurkuma u sebi sadrži fitonutrijent kurkumin koji ima snažno protuupalno
djelovanje pa se posebno preporučuje kod kroničnih oboljenja kostiju i reumatoidnog artritisa.
Nedavne studije u suradnji s pacijentima su pokazale da kurkuma smanjuje
jutarnju ukočenost i oticanje zglobova te zaustavlja
djelovanje enzima CO-X 2 koji je odgovaran za stvaranje molekula koji uzrokuju
upalne procese. Za razliku od klasičnih lijekova za
upalu-kortikosteroida koji mogu uzrokovati teške nuspojave, kurkuma je odlična prirodna zamjena bez teških nuspojava
·
kurkuma ima hepatoprotektivno svojstvo zahvaljujući aktivnom sastojku kumarinu koji pomaže zaustaviti oštećenje jetre,
prevenira cirozu i druga teška oštećenja
jetra, a njen antioksidativniučinak pomaže i u
detoksikaciji i zaštiti jetre. Stimulira proizvodnju žuči u jetri i potiče izlučivanje žuči kroz žučni
mjehur
·
na prirodan način potiče obnavljanje crijevne flore, jedna
je od najjačih prirodnih antibiotikakoja ne
uništiva floru i dobre bakterije u crijevima, nego potiče razvoj dobrih bakterija. Smanjuje nadutost
i plinove, poboljšava apsorpciju u crijevima, ima detoksicirajući učinak na crijevo. Zahvaljujući
svom protuupalnom učinku novija istraživanja utvrdili su mogućnost ljekovitog
djelovanja u terapiji upalnih bolesti crijeva Chronove bolesti i
ulceroznog kolitisa. Njeno antigljivično djelovanje može pomoći i u
terapiji gljivice Candide
·
štiti srce i krvne žile od nakupljanja plaka,
pomaže u regulaciji lošeg kolesterola, ima antioksidativno i kardioprotektivno
djelovanje te pomaže u regulaciji lošeg kolesterola ili Ldlkolesterola.
·
pomaže kod kožnih problema ekcema, psorijaze i
dermatitisa, možemo je konzumirati oralno ali i dermalno u
obliku obloga
Iako smo opisali u koje sve svrhe možemo koristiti kurkumu znanstvena istraživanja i kliničke studije
su do sada sa sigurnošću dokazale njeno antibakterijsko, antiseptičko,
antioksidativno i protuupalno djelovanje. S obzirom
na to da se puno spominje u prevenciji raka te
liječenju Alzheimerove bolesti za sada se to ne može potvrditi jer kliničke
studije to još uvijek nisu dokazale.
Kontraindikacije kurkume
Dnevna preporučena količina kurkume
bi iznosila od 3 g do10 g, s vremenom se
još malo može povećati. Prevelika količina kurkume može uzrokovati želučane probleme. Pri upotrebi kurkume osobe koje
imaju žučne kamence trebaju se posavjetovati prije
uzimanja sa svojim liječnikom. Osobe koje imaju poremećaj zgrušavanja
krvi ne smiju uzimati kurkumu.
S obzirom na to da kurkuma može blago pomoći u regulaciji dijabetesa, treba pripaziti na
količinu unosa kurkume ako se u isto vrijeme troši i terapija za dijabetes. Trudnice i dojilje se trebaju posavjetovati sa
svojim liječnikom prije uzimanja kurkume,
Primjena kurkume
Mnogobrojne su primjene kurkume, od kulinarstva gdje
je koristimo kao začin i aromu, pri izradi mlijekaod kurkume,
dodatka prehrane te kozmetičke svrhe
gdje se upotrebljava eterično ulje i ekstrakt kurkume.
Zlatni smoothie od kurkume
Ako nisi ljubitelj kurkume ovaj recept promijenit
će tvoje mišljenje jer ćeš dobiti predivan zdrav napitak. Korištenjem mlijeka, u ovom slučaju smoothie-a
jačamo imunološki sustav, poboljšavamo zdravlje probavnog
sustava, povećavamo pokretljivost zglobova, detoksiciramo organizam i pročišćavamo ten. S obzirom na to da je kurkuma topiva
u mastima, ja sam u svom receptu koristila kurkumu otopljenu ukokosovom ulju kojeg smo rastopili na vodenoj
kupelji.
Sastojci:
- 800 ml bademova mlijeka
- 1 ½ banana
- 1/2 ananasa narezanog na kockice
- 6-8 svježih datulja
- 1 žličica cimeta
- ½ žličice vanilije
- 1 ½ žličica kurkume otopljene u 2 -3 žlice
kokos ulja
Priprema:
Sve sastojke pomiješaj u blenderu do fine kremaste smjese te
posluži odmah.
Autor članka: Helena Jakoliš
kod tebe uvijëk nešto zdravo i poučno
OdgovoriIzbriši