nedjelja, 24. siječnja 2016.

Zeleni kašasti sok-dobar izvor energije



U prilogu vam donosim svoju kolumnu o prednosti zelenih kašastih sokova te moj omiljeni recept za zimski detox smoothie

Želiš pripremiti brzi, zdravi, ukusan i hranjiv doručak pun vitamina, minerala , antioksidanasa i klorofila? 

Kada mi je ustanovljena celijakija jedan od bitnih koraka osim bezglutenske dijete koja je doživotna, bila mi je i promjena drugih životnih navika, uključujući uvođenje što više zdravih namirnica. S obzirom da mi je celijakija narušila kompletan organizam i dovela do brojnih posljedica u svoj sam jelovnik počela polako uvoditi zelene kašaste sokove nakon što sam pročitala knjigu Victorie Boutenko : „Revolucija zelenih kašastih sokova“ koja me je fascinirala.



Naše tijelo žudi za nizom hranjivih tvari, a upravo sirovo voće i zelenje sadrži niz vitamina, minerala, vlakana, klorofila. Nakon nekog vremena uzimanja sokova moje tijelo se počelo razbuđivati, punilo se pozitivnom energijom i životnom snagom koja je čudesno djelovala na mom organizam. Neki od navedenih problema su polako nestajali, poboljšala se mi se probava, koncentracija,koža je postala svježija, a ja sretna i zadovoljna

Prednosti zelenih kašastih sokova:

1)Zeleni kašasti sokovi sadrže klorofil-čudesnu molekula koji biljkama daje zelenu boju i uz pomoć kojeg se odvija proces fotosinteze.Po struktri je sličan hemoglobinu crvenom pigmentu ljudske krve no za razliku od hemoglobina gdje molekula sadrži željezo, klorofil sadrži magnezij.S razlogom ga nazivaju i eliksirom mladosti i života jer pomaže u izgradnji i obnavljanju crvenih krvnih stanica, alkalizira naš organizam, pomaže u borbi protiv infekcija, ima snažan protuupalni učinak, antioksidanstivno djelovanje, zacjeljuje rane, uklanja neugodan zadah, poboljšava probavu , uklanja teške metale iz organizma, antiseptičko djelovanje...

2)Zeleni kašasti sokovi pomaže u alkaliziranju i detoksiciranju organizma zbog sadržaja klorofila koji smanjuje kiselost organzma, čini krv lužnatom te pomaže uklanju teških metala iz organizma jer klorofil veže na sebe teške metale

3)Zeleni kašasti sokovi su veoma hranjivi, sadrže sve potrebne nutrijente za naš organizam jer se namirnice ne obrađuju termički, priprema je jednostavna i brza , a prednost imaju i za osobe koje ne vole zelenje jer će okus voća promijeniti na bolje

4)Zeleni kašasti sokovima unosimo veću količinu voća i povrća nego da zasebno jedemo



5) Prednost zelenih kašasti sokova je probavljivost jer se usitnjavanjem zelenja i voća u blenderu razbijaju opne biljnih stanica te na taj način poboljšavamo apsopciju hranjivih sastojaka kao i njihovu probavljivost

6)Zeleni kašasti sokovi pomažu u regulaciji kolesterola zahvaljujući sadržaju topivih vlakana jer ta vlakna vežu na sebe kolesterol i izbacuju ga iz organizma što dovodi do smanjena razine kolesterola u krvi

7)Zeleni kašasti sokovi sadrže celulozna vlakna  koje stimuliraju bolji rad crijeva, osiguravaju njegovo redovito pražnjenje te su odličan prirodan laksativ.

8)Zeleni kašasti sokovi pomažu u regulaciji tjelesne težine jer daju dugotrajan osjećaj zasićenosti što sprečava organizam za prekomjernom konzumacijom druge hrane, ubrzavaju metabolizam te tijelo pune energijom

9)Zeleni kašasti sokovi sadrže zeleno lisnato povrće koji su bogat izvor klorofila, vlakana, minerala, antioksidansa, pomažu u regulaciji krvnog tlaka, regulaciji šećera kao i kolesterola, štire organizam od kancerogenih tvari, pomažu kod osteoporoze, poboljšavaju probavu, jačaju imunološki sustav



Važne smjernice pri pripremi zelenih kašastih sokova:

Već odavno znamo da kombiniranje voća i povrća nije zdravo zato što većina povrća sadrži škrob koji je teže probavljiv, no izuzetak ovog pravila je zeleno lisnato povrće koje u sebi ne sadrži škrob pa se može kombinirati sa voćem i ostalom hranom.

Upravo to zelenje potiče stvaranje probavnih enzima i pomaže u alkaliziranju organizma. Pri pripremi kašastih sokova koje navodi literatura i Victoria, preporučuje se da se zeleno lisnato povrće izmjenuje iz dana u dan, budući da povrće sadrži u sebi alkaloide. 

Za početak je najbolje krenuti sa 60 posto organskog voća te 40 posto organskog zelenja.Od zelenog lisnatog povrća preporučava se koristiti blitvu, špinat, kelj, zelenu salatu, radič, matovilac, peršin, dok pri odabiru voća osnova soka može biti banana ili mango te im dodavati sezonsko organsko voće ovisno o godišnjem dobu.

Zimi možemo dodati naranče koje su odličan izvor vitamina C, folne kiseline i vlakana, kruške ili jabuke, dok ljeti posebno preporučavam bobičasto voće koje je odličan izvor antioksidansa

Zimski zeleni detox smoothie

Sastojci:

-1 ½ smrznuta banana
-1 ½ šalica soka naranče
-1 naranča
-2 šalice mlade blitve ili špinata
-1/2 cm korijena đumbira
-1 žličica spiruline u prahu

Sve sastojke staviti u blender i dobro pomiješati, po želji u sok možete dodati lanene ili chia sjemenke  kao i sjemenke konoplje koji su bogat izvor omega 3 masnih kiselina kao i vlakana. Ako vaša djeca vole zeleni kašasti sok sa okusom čokolade možemo dodati sirovi kakao ili rogač koji je izvrsna zamjena za čokoladu. 

Što se tiče zaslađivača u većini sokova zaslađivač nije potreban jer je voće dovoljno slatko, no za one koje vole malo slađi okus preporuka je samo koristiti prirodne zaslađivače poput svježih datulja ili suhih smokvi.

 Varijante su razne, a na vama je da eksperimentirate


Autor članka: Helena Jakoliš
Članak objavljen i na portalu: zdrava krava


četvrtak, 21. siječnja 2016.

Đumbir - začin života

Đumbir ili latinski zingiber officinale je gomoljasta biljka koja pripada porodici ljiljana. Naziv mu potječe od sanskrtske riječi „sihgabera što znači rožnat. 

Porijeklom je iz jugoistočne Azije, a već tisućama godina poznat je i u drugim dijelovima svijeta, ne samo radi fine i tople arome nego i radi ljekovitih svojstava. Prvi puta se spominje u 5.stoljeću prije Krista u spisima Konfuncija koji ga je koristio za snagu i bolje zdravlje imunološkog sustava, a nakon njega se prenosi na kineske i indijske spise.

Rimljani su u početku bili najveći potrošači đumbira do pada Rimskog carstva kada potrošnju preuzimaju Arapi.

U Engleskoj se od srednjeg vijeka posluživao kao osnovni začin ,a kasnije su gradovi imali svoju Ginger street, ulicu u kojoj se trgovalo začinima.

Iako je vrlo skup , ovaj ljekoviti egzotični začin ima i dalje vrlo visoku potražnju te je vrlo cijenjen u ayruvedskoj medicini. 

Koristi se u kuhinjama diljem Azije, ima fini aromatični, osvježavajući i pomalo pikantni okus, te je najpoznatiji kao lijek protiv mučnine. Nazivaju ga simbolom vitalnosti, začinom života te je namirnica koju bismo svakako trebali uvrstiti u svoju prehranu. Grci su ga koristili za liječenje probavnih smetnji, Afrikanci kao moćan afrodzijak, a Amerikanci su od njega izrađivali popularno pivo od đumbira



Izvor slike: http://homeremediestip.com/

Njegov izgled podsjeća na trsku koja naraste najviše do 1 metar visine sa prekrasnim listovima, a njegovo  korijenje je mesnato, debelo i aromatično te  nepravilnog kvrgavog oblika svijetložute do smeđe boje .

Kao začin upotrebljava se njegov podanak ili rizom gdje nakon razmonožavanja iz rizoma nastane izdanak, a biljka uvene.Nakon toga korijenje se iskopa, očisti i dobro opere, pa se nožićima pažljivo odvoji vanjska korica koja se podvrgava procesu sušenja na suncu.

Njegovu aromu opisuju aromi poput limuna koja je rezultat mješavine eteričnih ulja gingerola, zingerona i shoagola, a zahvaljujući sadržaju eteričnih ulja i  mirisnih smola ima jači okus koji peče u grlu.

Nutritivni sastav đumbira:

U ljekovite svrhe koristimo podanak đumbira koji u sebi sadrži minerale kalij, bakar, mangan i  magnezij,dok su od vitamina zastupljeni vitamin C te vitamini B skupine.
Aktivni sastojak đumbira je gingerol (pripada porodici  piperina i kapsacina-spoja dobiven iz paprike) koji ima svojstvo analgetika, djeluje protuupalno,antioksidativno te ima antibakterijski učinak. Posjeduje brojna ljekovita djelovanja, a najveću funkciju ima pri liječenju gastrointestinalnih problema te upalnih bolesti ukljujući artritis i giht.

Đumbir  je osim kulinarskog čuda postao i zapanjujuće zdrastveno čudo. Kako i na koji način đumbir može pomoći kod raznih zdrastvenih problema opisat ćemo u ovo poglavlju

·                       Pomaže zdravlju gastrointestinalog trakta
Ovaj egzotičan začin postao je omiljeno prirodno sredstvo protiv mučnine. Kliničke studije su pokazale da uzimanjem đumbira za vrijeme trudnoće, bolesti putovanja ili mučnina nepoznatog uzroka dolazi do smanjivanja nagona na povraćanje. Kako za vrijeme trudnoće nije preporučljiva upotreba kemijskih lijekova, đumbir se pokazao idealnim lijekom ako se koristi u maloj dozi zahvaljujući svom aktivnom sastojku gingerolu koji potiče izlučivanje probavnih sokova te sadrži fenole koji opuštaju mišiće trbuha.Osim toga đumbir ima svojstvo karminativa te će tako pomoći i kod sindroma irtitabilnog kolona koji može izazvati niz nuspojava od bolnih grčeva, proljeva pa do zatvora.Smanjuje nadutost te neutralizira višak želučane kiseline, a zahvaćajući svom detoksikacijskom djelovanju čisti organizam od nakupljenih toksina i otrova, ubrzava metabolizam te može pomoći pri mršavljenju.
·                       Pomaže kod menstrualnih bolova jer djeluje kao prirodan analgetik, smiruje bolove te pomaže umirenju grčeva. Može se konzumirati u obliku čaja ili koristiti svježi naribani umbir
·                       Prirodan je antiobiotik, ima svojstvo antiseptika te sprečava rast i razvoj mikroorganizma, djeluje preventivno kod prehlade i gripe, smiruje kašalj, razgrađuje sluz u plućima i pročišava upale dišnih putova.Čaj od đumbira potiče znojenje za vrijeme prehlade i snižava tjelesnu temperaturu
·                       Afrodizijačko svojstvo- ima prirodno svojstvo afrodzijaka te na taj način povećava seksualnu moć, povećava broj i pokretljivost spermija
·                       Zahvaljujući svom svojstvu antikoagulansa  i njegovom aktivnom sastojku gingerolu sprečava zgrušavanje krvi i stvaranje tromba.Štiti srce i krvne žile, smanjuje kolesterol i trigliceride, pomaže kod dijabetesa
·                       Snažan je antioksidans te na taj način usporava proces starenja organizma, štiti organizam od štetnih djelovanja slobodnih radikala , djeluje u borbi protiv kancerogenih tvari zahvaljujući aktivnom sastojku gingerolu.U kliničkim studijama se spominje da đumbir može pomoći pri ubijanju stanica raka jajnika i prostate na način da inhibira stanice raka, no još uvijek je nedovoljno potvrđenih informacija te se istražuje ljekovitost pri kancerogenim bolestima
·                       Poboljšava cirkulaciju u rukama i nogama, ako ga koristimo u obliku obloga njegova toplina prodire u tkiva
·                       Giht, reumatoidni artitis, osteoartritis  samo su neke od upalnih bolesti pri kojima đumbir može pomoći.Osteoartitis je bolest zglobova koja nastaje kao posljedica degenerativnih promjena u zglobnoj hrskavici, dovodi do smanjenje pokretljivost zglobova, a kao i reumatoidni artritis može izazvati niz neugodnih simptoma uključujući i bolne i ukočene zglobove, deformacije šaka, povećanje tjelesne temperature kao i iscrpljenost organizma.S obzirom da se u terapiju uključuju kortikosteroidi koji mogu izazvati puno nuspojava i bolesnici ih teže podnose, kako bi smo olakšali simptome i svakodnevni život upravo nam može pomoći đumbir jer sadrži aktivnu komponentu gingerol koji sprečava nastajanje upalnih procesa u tijelu te blokira enzim koji izaziva upalu.Njegovo svojstvo analgetika ujedno pomaže i suzbiti bol, a djelovanje mu se očituje na način da sprečava stvaranja upalnih tvari-prostaglandina te razgrađuje upalne tekućine i kiseline u zglobovima.Vrlo je poznato i đumbirovo ulje koje možemo koristiti na način da ga razrijedimo i u vanjskoj primjeni koristimo za masažu jer na taj način opuštamo mišiće i smanjujemo bol.Svakodnevnim konzumiranjem đumbira možemo smanjiti i bolove i grčeve izazvane treningom. Vrlo dobro se pokazala i kupka od đumbira koju pripremimo na način da u malu vrećici stavimo naribani đumbir te ubacimo u kadu .Preporuka je ostati 15 minuta u kadi gdje će nam doći od izlučivanja toksina, a udisanjem pare opustit ćemo mišiće

Vrste đumbira:

Postoje dvije vrste đumbira: svježi i sušeni koji se potpuno razlikuju po sastavu. 
Za razliku od sušenog svježi ima veću količinu djelatne tvari gingerola te mu je namjena za eliminaciju toksina iz organizma kao i poticanje znojenja, dok je sušeni bolji za probavne tegobe i reumatološke tegobe.

 Uvijek birajte kvalitetan đumbir, a pri konzumaciji ga možete naribati i pomiješati s medom ili napraviti vrlo ukusan čaj u kojeg po želji možete dodati i kriške domaćeg neprskanog limuna. Čuvajte ga u vrećici u hladnjaku


Kontraindikacije:

S obzirom da đumbir razrjeđuje krv ne preporučava se konzumacija ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi.Za vrijeme trudnoće preporuka je da se ne unosi više od 1 gr dnevno. Ako konzumirate biljne preprate poput anđelike, gospine trave i češnjaka treba biti na oprezu, kao i pri kombinacija s lijekovima za dijabetes i krvni tlak.

Najveća dnevna dopuštena količina đumbira je 5 gr.

Energetski sok:


Sastojci:

-4 mrkve
-2 naranča
-1 limun
-1/2 do 1 cm korijena đumbira

Sve sastojke staviti u sokovnik i procijedite






utorak, 12. siječnja 2016.

Mango chia puding

O dobrobiti chia sjemenki već sam pisala nekoliko puta i volim naglasiti da su chia sjemenke neizostavni dio mog jelovnika zadnjih nekoliko godina

Obožavam te sitne male dinamitne sjemenke koje su prava riznica nutrijenata

Ovaj put sam iskoristila akciju manga, prefinog tropskog voća te napravila hranjivi energetski puding od kokosovog mlijeka, manga i chia sjemenki



Sastojci:

-1 limenka dr.Goerg kokos mlijeka
-2 žlice kokos ljuskica
-1 žličica sirove vanilijije
-1 ½ žlica meda ili javorovog sirupa
-3 žlice chia sjemenki


Mango sloj:
-smiksani zreli mango

Postupak:

U blenderu sam smiksala mlijeko od kokosa.Prebacila sam smjesu u staklenku, dodala kokos ljuskice, chia sjemenke, vaniliju i sladilo te pomiješala i stavila u frižider preko noći. Ujutro sam dobila fini gusti puding. Uzela sam mango, narezala ga te smiksala u blenderu i pire stavila preko sloja pudinga

Dobar tek