utorak, 29. rujna 2015.

Zdrava prehrana: kada na bezglutensku dijetu



Sve se veći broj ljudi odlučuje na bezglutensku dijetu te se postavlja pitanje je li ona lijek za brojne kronične bolesti ili je samo svojevrstan trend. I koje su to dijagnoze kad je izbacivanje glutena iz prehrane jedini izlaz?



Mnogi od nas pate od simptoma poput glavobolje, bolova u trbuhu, nadutosti, proljeva, zatvora, nemoći, ali često ne znamo uzrok i lutamo od ordinacije do ordinacije za pomoć. U posljedne vrijeme sve se češće susrećemo s podacima o štetnosti glutena i preporučivanju njegova izbacivanja iz prehrane. Jesmo li zaista pretjerali s konzumiranjem glutena?

I što je to uopće gluten? Zbog čega je pšenica od koje se radi kruh, koji je oduvijek bio simbol života, postala naš najveći neprijatelj? Sve veći broj znanstvenih istraživanja, koja istina još nisu u potpunosti utemeljena, za sve krivi patuljastu pšenicu, za koju tvrde da je proizvod genetske manipulacije. 

Za razliku od pšenice naših predaka, koja je imala drugu kvalitetu zrna, za patuljastu se pšenicu navodi da sadrži drukčije glutenske bjelančevina i pri konzumaciji stvara poveću količinu glutena, što ljudskom organizmu može naškoditi na tri načina: preosjetljivošću, alergijom na pšenicu i celijakijom.

Gluten ili u prijevodu ljepilo je bjelančevina koju nalazimo u pšenici, ječmu i raži. Kako sam naziv kaže, gluten brašnu daje elastičnost i ljepljivost te je zbog toga jako cijenjen u pekarskoj industriji. On u sebi sadrži lektine, skupinu bjelančevina koje se vežu na molekule ugljikohidrata i koje su otporne na razgradnju u probavnom sustavu pa se samim time vežu na stanice crijevne stijenke, što dovodi do oštećenja crijeva. Oštećeno crijevo slabije apsorbira hranjive tvari te naše tijelo ne dobiva potrebne nutrijente. 

Lektini djeluju iritacijski te povećavaju mogućnost upalne reakcije u bilo kojem organu.
Zbog toga se preporučuje izbjegavati ili smanjiti količinu glutena kod svih autoimunih bolesti, ukljujuči i reumatoidni artritis, psorijazu, upalne bolesti štitnjače.

Istraživanja koja su još uvijek u toku tvrde da današnja pšenica djeluje kao opijat, na način da se proteini pšenice apsorbiraju u krvotok i kreću prema mozgu, gdje nam šalju pogrešne signale, što dovodi do žudnje za hranom i prejedanjem pogrešnim namirnicama. A zbog škroba amilopektina dolazi do naglog porasta glukoze u krvi te se povećava mogućnost nastanka dijabetesa tipa 2.
Dakle, patite li od bilo kojih autoimunih bolesti ili osjećate da vam glutenska prehrana na neki način smeta, eliminirajte gluten na nekoliko mjeseci iz prehrane i pratite poboljšanje.

PREOSJETLJIVOST NA GLUTEN

Necelijakijska osjetljivost na gluten (nonceliac gluten sensitivy) je relativno nov medicinski pojam koji ukazuje na stanje čiji su simptomi vrlo slično simptomima celijakije, ali za razliku od celijakije ne dovodi do oštećenja crijeva niti nema pozitivnih protutijela pa je oporavak moguć. A za razliku od alergije na proteine pšenice, nema niti alergijskog imunološkog odgovora.

Najveći problem kod preosjetljivosti je što još uvijek nema laboratorijskog testa koji bi tu preosjetljivost jasno dokazao, simptomi se ne pojavljuju odmah kao kod alergije, nego nakon nekoliko sati, pa čak i dana, i samim time je teško prepoznati na što ste osjetljivi. Izaziva simptome vrlo slične celijakiji, poput grčeva u trbuhu, nadutosti, proljeva, glavobolja, problema s koncentracijom, bolove i oticanje zglobova. Dio znanstvenika misli da je problem u propusnosti crijeva do koje dolazi zbog prekomjernog unosa loše hrane, lijekova, alkohola.

Patite li od simptoma preosjetljivosti, jedini lijek je eliminirati gluten iz prehrane te voditi dnevnik prehrane. No, prije eliminacije važno je isključiti teži oblik - celijakiju.  Velika većina prijeđe na bezglutensku dijetu bez da se testira na celijakiju, kod koje se ne smiju unositi ni tragovi glutena. 

Nekorištenjem deklariranih gluten free namirnica oni ipak unose gluten u tragovima čime, ako je u pitanju celijakija, ozbiljno oštećuju organizam. A na testiranje se odlučekad su već na dijeti i kad se resice već oporave te se dobije lažno negativan nalaz. Tako opet ne znaju od čega boluju.


ALERGIJA NA PŠENICU
Alergija na pšenicu je imunološki posredovana reakcija organizma do koje dolazi nekoliko sati nakon konzumiranja ili udisanja pšenice.

 To je reakcija posredovana stvaranjem protutijela Ige razreda i svakim sljedećim unosom glutena, bilo kroz probavni trakt ili udisanjem, alergijska se reakcija ponovno aktivira. 

Do reakcije najčešće dolazi u dišnom sustavu: manifestira se kihanjem, curenjem iz nosa, kašljem, otežanim disanjem, koprivnjačom; te probavnom sustavu: dolazi do povraćanja, proljeva. Iznimno simptomi mogu biti opasni po život i mogu se razviti vrlo brzo te može doći do gušenja, pada krvnog tlaka i u najgorem slučaju anafiaktičke reakcije. 

Iako se alergije češće javljaju u djece, mogu se pojaviti i u odrasloj dobi. Proteini pšenice na koje se može razviti alergija su zapravo kompleks glutenskih proteina pa je uz pšenicu potrebno izbjegavati sve žitarice koje sadrže slične proteine: ječam, raž i zob.

 Vrlo je važno provoditi bezglutensku dijetu i voditi dnevnik prehrane.


CELIJAKIJA

Za razliku od alergije kod koje dolazi do oslobađanja histamina, celijakija je doživotna autoimuna bolest nepodnošenja glutena - bjelančevine koja se nalazi u pšenici, ječmu i raži i njihovim komponentama. S obzirom da je zob najčešće kontaminirana glutenom i da u sebi sadrži avenin, preporuka je izbjegavati i zob.

Iako je celijakija genetska bolest, uzroci njezina nastanka još uvijek nisu u potpunosti razjašnjeni, a ulogu mogu igrati i drugi čimbenici, poput određenih virusa, stresa.

Kad osoba oboljela od celijakije hranom uzme gluten, dolazi do preosjetljivosti organizma i proizvodnje protutijela Ige razreda. Svakim sljedećim unosom namirnica koje sadrže gluten ili tragove glutena izlaze medijatori upale koji izazivaju oštećenje, upalu i gubitak resica crijevne sluznice. To dovodi do poremećaja apsorpcije hranjivih tvari, sluznica se razara, a dugotrajno oštećenje sluznice tankog crijeva može dovesti do razvoja vrlo teških i po život opasnih bolesti.


Celijakija više nije samo rijetka dječja bolest, nego u posljednje vrijeme i bolest svih dobnih skupina. Najgore je što može postojati čak i ako nema simptoma.

Najčešći simptomi u dječoj dobi, kad ju je lakše dijagnosticirati, su povraćanje, masne stolice, nadutost, gubitak na težini, nizak rast. 

Kod odraslih ju je puno teže dijagnosticirati jer su simptomi najčešće vezani uz druge organe. Česta je pojava umora, iscrpljenosti, slabokrvnosti, bolova u zglobovima, afti, zatvora. Uz gastrointestinalne smetnje, mogu se pojaviti i neurološke, poput miopatije, neuropatije, depresije. Potom ginekološke tegobe poput neplodnosti, izostanka menstruacije te problemi s kostima, osteoporoza. Poznato je da su i neke autoimune bolesti, poput bolesti štitnjače, dijabetesa tipa 1, Sjogrenova sindroma, bolesti jetre povezane s celijakijom. Zato celijakiju i nazivaju bolešću s tisuću lica ili podmuklom bolešću. Vrlo je važno na vrijeme je prepoznati te krenuti na strogu bezglutensku dijetu jer komplikacije neliječene celijakije mogu dovesti do razvoja zloćudnih bolesti, a u najgorem slučaju smrti. Kako bi se postavila dijagnoza, potrebno je napraviti krvne pretrage: anti Ttg2 ili tkivnu transglutaminazu, Ema, a nakon nalaza krvi i biopsiju sluznice tankog crijeva koja jedina sa stopostotnom sigurnošću može potvrditi ili isključiti celijakiju.

Jedini lijek za celijakiju je doživotna striktna bezglutenska dijeta u kojoj se ne smije unijeti ni gluten u tragovima jer može ozbiljno naštetiti. Pridržavanjem dijete resice se oporavljaju te se smanjuje rizik za nastanak drugih komplikacija.


Ako sumanjate na celijakiju ili vam je potrebna pomoć i savjeti vezano uz gluten javite se u društvo za celijakiju CELIVITA.Na raspolaganju su vam divni ljudi koji će vas usmjeriti na daljne korake
Možete ih kontaktirati i na web stranici

http://celivita.hr/



Info
Zlatno pravilo je da se ne smije ići na bezglutensku dijetu prije nego li se isključi ili potvrdi dijagnoza celijakije jer se dobije lažno negativan nalaz.


Svježe je provjereno



petak, 25. rujna 2015.

ČOKOLADA I NARANČA CHIA PUDING

Mnogi od vas znaju da su chia sjemenke neizostavni dio mog jelovnika već godinama. Jednostavno ih obožavam i ne mogu zamisliti svoju prehranu bez njih, a osim toga sadrže pravu riznicu hranjivih tvari

Ako si ljubitelj čokolade i naranče, donosim ti pravu poslasticu. Ovaj puding okusom podsjeća na jaffa keksiće, a sok od naranče i neprskana narančina korica daju mu jednu posebnu notu


Isprobaj i ti ovaj puding i oduševi sebe i svoje ukućane


Sastojci:

-2 mala zrela avokada
-1/2 šalice do 3/4 šalice svježeg soka od naranče
-1 žlica naribane neprskane narančine korice
-2-3 žlice sirovog kakao praha
-1 do 1 1/3 šalice svježih natopljenih datulja
-2 žlice chia sjemenki

Datulje potopi na nekoliko sati da omekšaju.Kada su omekšale smiksaj ih u blenderu sa malo vode od namakanja do  kremaste smjese, dodajte 2 mesa avokada, sok od naranče , koricu i kakao i pomiješajte sve do fine smjese. Ako želite rjeđe dodajte više soka od naranče, a okus slatkoće prilagodite prema svom okusu.Dodajte chia sjemenki i ostavite 15-30 minuta da nabubri


KORISNE INFORMACIJE O CHIA SJEMENKAMA


CHIA SJEMENKE- MALO MEKSIČKO ČUDO

Posljednih nekoliko godina ove male sitne čudesne sjemenke doživljavaju svoju popularnost diljem svijeta. Chia ili satvia hispanica je biljka koja pripada porodici mente, a u prijevodu sa indijskog jezika znači uljnat.Prvu su je prepoznali drevni narodi Maya i Aztec 3500 godina prije nove ere, a zahvaljujući upravo njima i radi svojih nevjerojatnih sposobnosti , dobiva naziv i super što je danas dovodi do ubrajanja u super hranu novog doba.Upravo su je drevni narodi davali svojim ratnicima kako bi povećali izdržljivost i dobili dodatnu energiju, jer je lako probavljiva sjemenka sa obilje proteina i omega 3 masnih kiselina.  Osim u prehrani koristili su i ulje od chia sjemenki u kozmetičke svrhe , ali i kao bazna boja za oslikavanje tijela.Najviše se uzgaja na području Meksika, raste u visinu do 1 metar, a sadrži prekrasno ljubičasto i bijelo cvijeće koje raste u grozdovima, a s vremenom se razvijaju crne i bijele sjemenke. Što je to nevjerojatno u chia sjemenkama da imaju toliku moć, sadrže pravu riznicu hranjivih nutrijenata, u samo jednoj sjemenci sadrži čak 9 esencijalnih aminokiselina, obilje omega 3 masnih kiselina, visoki sadržaj kalcija, te minerale fosfor, mangan, cink, vitamine A, B skupine, antioksidanse i poveći sadržaj vlakana



1)   Sjemenke su bogate omega 3 masnim kiselinama ( 60 posto od ukupunih masnoća u sjemenci) koje naše tijelo ne može samo proizvesti, a potrebne su nam za normalno funkcioniranje organizma. Upravo omega 3 masne kiseline su važne za normalan rast  i razvoj organizma, zaštitu srca i krvnih žila, pravilno funkcioniranje mozga  kao i smanjivanje upalnih procesa. Navodi se da sjemenke sadrže veću količinu omega 3 masnih kiselina nego losos, chia sjemenke štite srce i krvne žile, pomažu u regulaciji lošeg kolesterola i triglicerida .Dugo vremena se mislilo da je jedini izvor omega 3 masnih kiselina  riba i riblje ulje, ali se pokazalo da i biljni izvori mogu biti izvor omega 3 masnih kiselina, a u ovom slučaju su upravo ove male sitne sjemenke, ali dinamitne omega 3 masnim kiselinama

2)   Sadrže visoki sadržaj proteina ili aminoskiselina koji su važni za naš organizam jer  reguliraju metaboličke funcije u organizmu, izgrađuju tkiva, mišiće, kosti, ligamente. Zahvaljujući sadržaju proteina gdje sadrži i više nego orašasti plodovi odlična su hrana za vegeterijance ali i sportaše, jer  tijelu daju eneregiju i izdržljivost kao i dugotrajan osječaj sitosti

3)   Čak 2 žlice chia sjemenki sadrže oko 10 gr vlakana-trećinu preporučene dnevne doze za odrasle osobe.Sadržaj vlakana u sjemenkama poboljšava zdravlje gastrointest.trakta, smanjuje tegobe zatvora na prirodan način , a za razliku od kemijskih laksativa ne oštećuju crijevo, ne izazivaju naviku i mogu se koristiti duži vremenski period.Neutralnog su okusa, imaju hidrofilnu sposobnost- u dodiru sa vodom bubre, povećavaju svoj volumen i olakšavaju prolazak hrane kroz probavni trakt. Eliminiraju toksine iz probavnog  trakta, a zahvaljujući svojstvu čišćenja trakta nazivaju ih izvanrednim čistačem crijeva

4)   Nekoliko najnovijih studija pokazuju da pomaže u regulaciji dijabetesa jer njihovo svojstvo formiranja gela dovodi do toga da se u probavnom traktu usporava razgradnja ugljikohidrata  i nagle oscilacije šećera u krvi

5)   Pomažu pri gubitku tjelesne težine zahvaljujući hidrofilnoj sposobnosti daju dugotrajan osjećaj sitosti, imaju nizak glikemijski indeks, ubrzavaju metabolizam, a sadržaj proteina daje dodatnu energiju i fizičku izdržljivost. Dovoljno je uzeti chia sjemenke pomiješane u kombinaciji sa vodom ili sokom,  a nakon 10 minuta nastaje obrok koji u dodiru sa tekućinom stvara želatinoznu smjesu i daje  dugotrajan osjećaj sitosti.Zbog svoje bogate hranjive vrijednosti tijelu daju potrebne masnoće i na taj način se možemo lakše odreći nepoželjne nezdrave prehrane

6)   Ne sadrže gluten pa su odlična zamjena za sve osobe koje imaju preosjetljivost, alergiju na gluten i u najgorem slučaju celijakiju

7)   Zahvaljujući jednoj porciji chia sjemenki gdje sadrže oko 18 posto preporučene dnevne doze kalcija pomažu u prevenciji osteoporoze   8) 

8)Uspješan su  nadomjestak za jaja u receptima, 1 žlica chia sjemenki zamjenjuje 1 jaje u receptu

9)   Dobar su izvor antioksidansa, pa štite organizma od djelovanja slobodnih radikala

10)     Pomažu u hidrataciji organizma i odražavaju ravnotežu elektrolita u tijelu

Primjena chia sjemenki


Chia sjemenke su neutralnog okusa i prije upotrebe potrebno ih je namočiti u vodi ili nekoj drugoj tekućini, u omjeru da se stavi 1 žlica chia sjemenki, a dupla količina tekućine, ostavi 10-15 min da nabubre.Ako imate vremena smjesu možete pripremiti navečer i stavit preko noći u hladnjak gdje će se smjesa dužim stajanjem još bolje stisnuti. Važno pravilo je da se sjemenke  u jela dodaju na kraju kako ne bi bile podvrgnute termičkoj obradi koja uništava njihovu vrijednost
Prijedlozi za korištenje chia sjemenki:

1)Napravite zdravi i jednostavan puding kombinacije su razne, možete koristi domaće bademovo mlijeko, kokosovo mlijeko, jedna od meni  finih kombinacija je:
-1 šalica kokos mlijeka
-2-3 žlice chia sjemenki
-2 žlice kakao praha, 1 žlica sladila po želji- med, kokosov šećer
U zdjeli pomiješajte sve sastojke , smjesu stavite u hladnjak na 15-30 minuta. Poslužite i po žellji dodajte omiljeno voće

2)Napravite svoj omiljeni smoothie i u njega dodajte chia sjemenke

3) U receptima gdje se koristi jaje zamijenite  ga sa smjesom nabubrene chie 1 žlica chia sjemenki pomiješane sa 2 žilice vode mijenja jedno jaje

4)Sameljite chiu u obliku smjese brašna, tako dobivenu smjesu dodajte u recepte gdje je potrebno povezati ili zgusnuti smjesu, sjemenke se mogu koristiti i u pripremi bezglutenskog brašna

5)Napravite svoje omiljene energetske kuglice ili energetske barove gdje će vam chia poslužiti kao povezivač ali i super hrana bogata nutrijentima

6)Pri pripremi domaće marmelade dovoljno je smiksati voće po želji, dodati sladilo i chia sjemenke koje će povezati smjesu

7)Napravite svoj izotoničan napitak od chia sjemenki, u vodu dodajte chia sjemenke, ostavite 15 minuta da se stvori želatinozna smjesa pa u to dodajte svježi sok limuna ili limete







ponedjeljak, 21. rujna 2015.

BIJELA ČOKOLADA OD KOKOSA

Ako si ljubitelj bijele čokolade isprobaj ovu ukusnu čoksu s dodatkom kokosa koja se fino topi u ustima


Sastojci za 20 kom:

-120 gr sirovog kakao maslaca
-30 gr kokos maslaca-koristila sam dr. Goerg
-35 gr kokos ljuskica-sitni ribani kokos
-2 žlice meda-za vegansku verziju zamijeni biljnim sladilom



Na vodenoj kupelji rastopi kakao maslac i kokos .Smjesu izlijte u blender, dodaj kokos i sladilo i sve dobro smiksajte. Uzmite kalupe, napunite smjesom i stavite u zamrzivač na kratko da se stisne




U slast


utorak, 15. rujna 2015.

Sirove i neodoljive - bezglutenske jaffa kuglice

Ako ste ljubitelj jaffa keksa ili kolača - predlažemo da isprobate zdraviju varijantu ove slastice, ali bez glutena i šećera, s kakaoom, medom i mljevenim bademima uz dodatak soka i korice neprskane naranče. Sigurni smo kako će vam još dugo nakon prvog kušanja u ustima ostati okus profinjene čokoladne kuglice s aromom naranče koja se polako topi u ustima...



Sastojci za 20 - 25 kuglica:
- 220 gr mljevenih badema
- sok 1 ½ naranče
- 1 žlica ribane narančine neprskane korice
- 60 gr rastopljenog kakao maslaca
- 100 ml meda – količinu slatkoće prilagodi prema svojem ukusu, a za vegansku verziju zamijeni biljnim sladilom
- 2-3 žlice sirovog kakao praha

U blenderu smiksajte rastopljeni kakao maslac i kakao prah te med, zatim dodajte sok od naranče i koricu te mljevene bademe pa sve dobro pomiješajte. Smjesa koju ćete tako pripremiti, bit će ljepljiva, no ne brinite. Smjesu stavite u zamrzivač na sat vremena da se stisne pa oblikujte kuglice koje dodatno po želji pospite narančinom koricom. U slast!





nedjelja, 13. rujna 2015.

LAŽNA SIROVA BAJADERA



Jučer sam prvi put svojim ukućanima radila bajaderu i odlučila sam je nazvati lažna sirova bajadera. Vjerujem da su mnogi od vas bili ili jesu još uvijek ljubitelji bajadere koja se fino topi u ustima
Meni je uvijek odbijala skupoća te slastice i njen sastav, a uvjerena sam da bi mogli naparviti sličnu i još bolju

Ovaj put sam se odlučila malo poigrati i eksperimentirala sam sa 3 sloja, dobila sam napola okus bajadere koja se topi u ustima, a za drugi izazov ostavljam da dobijem što sličniju gdje već sad imam ideju kako se još bolje poigrati




Bez obzira da li vam je slična ili ne vjerujte mi da se ovo topi u ustima, a kod mojih ukućana je nestala brzinom munje. Vrlo je zasitna i dovoljna je za svakoga jedna mala kriškica u danu

Recepet za prvi sloj:
-140 gr mljevenih oraha
-120 gr djevičanskog kokos ulja
-50 gr sirovog kokos šećera-koristila sam dr.Goerg koji nije termički obrađen
-2 žlice kakao praha
Na vodenoj kupelji sam rastopila kokos ulje i dodala sirovi kakao prah te pomiješala. U blenderu sam samljela kokos šećer , dodala mu mljevene orahe i smjesu kokos ulja i kakao te sve lijepo pomiješala do kremaste smjese. Uzmite silikonski kalup i razlijte smjesu te stavite u zamrzivač da se stisne



        

Sastojci za bijeli sloj:
-135 gr mljevenih badema-kožica je oguljena
-40 gr kokos ljuskica
--30 gr kokos šećera mljevenog
-130 gr kokos ulja
Sve sastojke fino pomiješajte u blenderu pa smjesu izlijte na prvi sloj i stavite u zamrzivač da se stisne


Sastojci za 3 sloj:
-130 gr mljevenih lješnjaka
-120 gr rastopljenog kakao maslaca
-2 žlice kakao praha sirovog
-55 gr mljevenog kokos šećera
Rastopite kakao maslac na vodenoj kupelji , dodajte mu kakao prah. Sve sastojke zajedno smiksajte u blenderu i smjesu izlijte na bijeli sloj i stavite u zamrzivač da se stisne


Kad se smjesa stisnula, izvadite ostavite malo da se ohladi i režite na kockice
Po meni možete napraviti i bajaderu bez prvog sloja, sasvim su dovoljna bijeli i zadnji sloj




U slast

Napomena:
Bajaderu držite slobodno na sobnoj temperaturi kako bi vam bila što mekanija



ponedjeljak, 7. rujna 2015.

ČOKOLADNO MLIJEKO OD LJEŠNJAKA



Ako ste jedni od onih koji ne podnosite mliječne proizvode ili se volite hraniti zdravije te vašoj djeci omogućiti fini i zdravi napitak, donosim ti recept u kojoj će uživati cijela obitelj


Za domaće mlijeko potrebno je samo malo vremena, puno je jeftinije i kvalitenije nego kupovna mlijeka


Sastojci za 1 litru mlijeka:

-1 šalica natopljenih lješnjaka preko noći
-4 šalice vode
-3 žlice sirovog kakao praha
-3-4 žlice samljevenog kokos šećera




Lješnjake potopi preko noći u vodi. Ujutro baci vodu, dobro ih operi te ih stavi u blender sa 4 šalice vode i miksaj nekoliko minuta do fine kremaste smjese. Uzmite zdjelicu, stavite sito i gazu u sito, procijedite napitak, u gazi će ostati pulpa koju možete iskoristiti za izradu krekera, kruha, kolača. 


Mlijeko vratite natrag u blender, dodajte kakao i zaslađivač i miješajte do fine smjese. Pohranite mlijeko u hladnjak.

 Ovaj napitak nema konzervansa , pa ga je potrebo potrošiti u roku 3 dana




Info:
Za sve osobe koje ne smiju gluten i mliječne proizvode ovo je idealan napitak. 

Lješnjak je bogat vitaminom E koji je snažan antioksidans i koji štiti naš organizam od djelovanja slobodnih radikala

Sadrži i vitamine B1, B2 i B6 koji su neophodni  za naše zdravlje, smanjuju tegobe živčanog sustava te čuvaju zdravlje kože i kose.

Zahvaljujući manjem sadržaju folne kiseline ali i minerala željeza koji je neophodan za funkcioniranje organizma i koji kao dio molekula hemoglobina veže na sebe kisik i prenosi ga po čitavom tijelu , ovo mlijeko pomaže i kod anemije

S obzirom da su dobar izvor proteina naše tijelo dobiva potrebe nutrijente

Zahvaljujući sadržaju vlakana poboljšavaju zdravlje probavnog sustava te pomažu u regulaciji kolestreola. Bogato je i omega 3 masnom kiselinom pa štiti zdravlje srca i krvnih žila

Uz vitamine sadrži i minerale mangan i bakar, te proantocijanid koji sprečava infekcije urinarnog trakta






petak, 4. rujna 2015.

SIROVE POVRTNE ROLICE U UMAKU

Iznenadi i ti svoje ukućane u posljednim danima ljeta i iskoristi darove prirode te napravi ukusne povrtne rolice. Svoj slobodan vikend posvetila sam obitelj i uživala u plodovima vrta za koje mogu biti zahvalna samo svojim divnim roditeljima

Sastojci za rolice:
-1 mala glavica kelja
-1 velika tikvica
-1 mrkva
-1 crvena paprika
-1 žuta paprika
-2 rajčice
-1 veliki crveni luk
Povrće nareži na tanke šnite, uzmite 3 lista kelja i napuni ih povrćem. Pripremi umak i poslužite ga uz rolice





Umak:
-1 tikvica, 1 mrkva, 1/3 glavice luka, malo češnjaka po želji
-2 žlice soka od limuna, 1 žličica him. Soli, 1 žlica maslinovog ulja
-prstohvat kurkume, malo bio začina po želji
-2/3 šalice tahinija, 1/3 šalica maslaca od suncokretovih sjemenki
Sve sastojke smiksaj u blenderu do fine kremaste smjese, umak će biti malo pikatnijeg okusa


Dobar tek