srijeda, 26. kolovoza 2015.

KOKOOOOLADA



Ako si ljubitelj klasične nutelle isprobaj ovu zdraviju verziju u kojoj ujedno mogu uživati i svi oni koji su alergični na orašaste plodove izuzetak kokosa. S obzirom da sam u zadnje vrijeme imala jako puno upita od mama čija su djeca alergična na orašaste odlučila sam eksperimentirati i toj prekrasnoj dječici pružiti zadovoljstvo
I nakon eksperimenta nastala je kokolaadaaaaaaaaaaa, za sve ljubitelje kokosa

Sastojci:
-200 gr ribanog kokosa-kokos ljuskice
-60 ml rastopljenog djevičanskog kokos ulja
-120-150 ml  gustog kokos mlijeka -koristila sam dr.Goerg
-130-140 gr mljevenog sirovog kokos šećera
-2-3 žlice sirovog kakao praha



U blender stavi kokos i miješaj oko 10 min dok ne dođe do smjese maslaca. Ako imate slabiji blender dodajte odmah kokos ulje i lijepo miješajte do fine kremaste smjese. Dodaj kokos mlijeko, kakao i kokos šećer i sve dobro pomiješajte dok ne dobijete lijepi namaz. Ako želite rjeđe dodajte malo više mlijeka i ulja, a okus slatkoće prilagodite sami





Dobivenu smjesu pohrani u staklenku sa hermetičkim poklopcem i stavi u hladnjak te potroši u roku tjedan dana

Dobar tek





ponedjeljak, 17. kolovoza 2015.

SIROVA ČOKOLADNA FANTAZIJA PUNA LJUBAVI



Ljubav između majke i djeteta je nešto najljepše u životu , to je jedna neraskidiva veza obavijena toplinom, posebnom energijom i emocijama, to je ljubav koja nema kraja , koja raste iz dana u dan

Na današnji dan moja najdraža mama  puni 51 godinu, nemam toliko papira niti teksta gdje bi ti htjela prenijeti svoju zahvalu za moj život i ljubav koju mi pružaš do neba. Ti si moja svjetlost mamice najdraže, najtežu bol si prošla sa mnom, ali to je sad sve iza nas. Moja duša je puna zahvale za tebe, od tebe sam naučila što znači smijati se , radovati, voljeti, cijeniti život, izmamiti nekome osmijeh na lice 

Hvala ti mama za svaki poljubac, osmijeh, nježnost, toplinu, mekoću.....

Draga mamice nijedno srce nije kao tvoje, na ovaj dan sve što želiš neka ti se ispuni
Neka te sreća i zdravlje prati



Rođendanska torta puna ljubavi:
Sastojci:

-2 šalice natopljenih indijskih orašćića
-7 žlica sirovog kakao praha
-1 limenka kokos mlijeka- dr.Goerg 
-1 šalica rastopljenog kakao maslaca
-2/3 šalice domaćeg meda-okus slatkoće prilagodite prema svom okusu
-prstohvat vanilije u prahu
-maline



Natopite indijske orašćiće preko noći da omekšaju.U blender stavite natopljene indijske, kokos mlijeko, kakao, med i vaniliju te sve dobro pomiješajte do fine kremaste smjese, na kraju dodajte kakao maslac i još jednom dobro pomiješajte. Smjesu izlijte  u kalup za torte, po želji ubacite maline  i stavite u zamrzivač da se stisne

Dobit ćete prekrasnu čoko mousse tortu




petak, 14. kolovoza 2015.

AROMATIČNI BEZGLUTENSKI PALEO GRISINI

Ako si ljubitelj finog i hrskavog, isprobaj ove ukusne aromatične grisine koji su bez glutena i jaja. U ovom receptu prevladavaju bio začini koje obožavam i bez kojih ne mogu zamisliti svoja jela, a među favorite izdvajam kim i origano



Sastojci:
-150 gr mljevenih badema
-135-140 gr tapioka praha
-110 ml kokos mlijeka- koristila sam dr.Goerg kokos mlijeko gusto koje mi je provjereno među kvalitetom
-2 žlice  maslinovog ulja
-2 žličice himalajske soli
-1 žlica origana
-1  ½ žlica začinskog bilja
-1 žlica kima


U zdjeli pomiješaj bademe, tapioku, himalajsku sol i začine, lagano dodaj mlijeko i ulje i sve dobro izmiješaj. Ako je tijesto malo više vodenasto povisi malo sadržaj tapioke da se fino povežu. Podijelo tijesto te razvljaj svaki grissini, premaži ga sa kokos uljem i pospi još dodatno kimom. Pecite 20-25 minuta na 170 stupnjeva dok samo malo porumene i budu tvrdi na dodir



Uz grisine po želji posluži i domaći namaz ili umak

Dobar tek


subota, 8. kolovoza 2015.

BEZGLUTENSKI RUSTIKALNI BAGUETTE

 Ako si ljubitelj bučinog brašna isprobaj ovaj fini bezglutenski baguette. 

Nakon podužeg vremena odlučila sam malo eksperimentirati sa bučinim brašnom kojeg sam dobila na poklon. Bučino brašno nisu samljevene sjemenke bundeve, to je brašno koje se dobiva odmaščivanjem iz bučinog ulja

S obzirom da ima intenzivniji okus potrebno ga je miješati s drugim brašnima, a ja sam  ga iskoristila u kombinaciji sa mljevenim bademima i sezamom




Sastojci za 3 kruha:
-150 gr mljevenih badema
-150 gr mljevenog sezama
-100 gr brašna od bundeve
-50 gr pravog kokos brašna
-60 gr mljevene chie
-260 ml kokos mlijeka- koristila sam dr.Goerg mlijeko
-140 ml vode
-2 žlice psyliuma
-2 velike žlice mljevenog kima
-2 žličice him. soli
-1 žličica sode bikarbone pomiješana sa malo soka od limuna

U zdjeli pomiješajte suhe sastojke, a u drugoj mokre sastojke.Dodajte mokre sastojke suhim, i sve dobro pomiješajte te rukama obradite tijesto, vodu dodajte polako dok se ne postigne fina mekana dosljednost tijesta.Ostavite 2 sata u zdjeli. Nakon toga upalite pećnicu na 200 stupnjeva, oblikujte kruhiće premažite ih sa malo kokos ulja i pospite sjemenke po želji. Pecite oko 1 sat ili malp duže dok ne dobije hrskavo pecivo

Važna napomena: izvadite i  ostavite sat vremena na sobnoj temperaturi da se ohladi.Nemojte ih rezati odmah jer će biti sirovi




Kruh poslužite uz svoj omiljeni namaz i uživajte

Info:
Bučino brašno je odličan izvor esencijalnih aminokiselina, proteina, minerala među kojima ubrajamamo željezo, cink, fosfor, magenzij







ponedjeljak, 3. kolovoza 2015.

MINI BOBIČASTE PITE SA MARMELADOM OD MALINA


Iskoristite ljeto i uživajte u plodovima bobičastog voća jer sadrže pravu riznicu hranjivih tvari. 

Odličan su izvor antioksidansa- snažnih spojeva koji štite naš organizam od djelovanja slobodnih radikala, pravi su eliksir zdravlja zahvaljujući sadržaju vitamina, minerala i prehrambenih vlakana.

 Čuvaju naše zdravlje kao i ljepotu kože, poboljšavaju probavu, jačaju kosti, štite srce i krvne žile

S obzirom da sam u zadnje vrijeme dobila dosta upita kako napraviti sirovi recept bez orašastih plodova izuzev kokosa koji isto spada u jednu vrstu oraha, donosim ti jednostavan recept za pitu



Sastojci:
-240 gr kokos ljuskica
-120 gr natopljenih datulja
-2-3 žlice samljevenog  sirovog kokos šećera

U blenderu ili mlincu za kavcu samelji 100 gr kokos ljuskica pa prebaci u zdjelu i pomiješaj sa ostatkom kokosa. Dodaj pire od datulja i kokos šećer, sve pomiješaj, oblikuj smjesu u kalupe i stavi u zamrzivač da se stisne. U kori će se osjetiti baš okus kokosa

Punjenje:
-1 šalica malina
-1 šalica natopljenih datulja
-2 žlice soka od limuna
Sve sastojke smiksaj u blenderu, u smjesu dodaj 2 žlice chia sjemenki i ostavi 15 minuta da nabubri pa smjesom napuni pite




Dobar tek