četvrtak, 23. listopada 2014.

NEODOLJIVI ČOKOLADNI TRUFFLES

Za vas sam pripremila neodoljive čokoladne kuglice, u kojima sam iskoristila domaće mandarine.Kako iz dana u dan broj posjetitelja bloga sve više raste, ovim putem željela bih vam se zahvaliti što me vjerno pratite te mi pružate podršku od samog početka. Vaše zadovoljstvo mi daje snagu da iz dana u dan sve više napredujem i da naučim nešto novo što me veseli, a tako je bilo i ovaj vikend kad sam odlučila iznenaditi svoje goste koje su ljubitelji čokolade i napraviti im zdraviju verziju nego što oni jedu
Samo ću reći da je ovo kombinacija koja se doslovno topi u ustima, pa vas pozivam da i vi isprobate ovaj recept koji je vrlo zasitan, a za djecu prava čarolija

Sastojci:

-6 velikih žlica sirovog  kakao maslaca
-6 žlica kokos maslaca
-4 žlice svježeg soka od mandarina
-2 žlice svježeg soka od naranči
-2 žličice naribane neprskane korice naranče
-1 šalica kakao praha + dodatno još 3 velike žlice kakao praha
-6-8 žlica meda
Mjerna jedinica za šalicu je 2 dcl



Kakao maslac rastopite na vodenoj kupelji, prebacite ga u blender dodajte mu kokos maslac i med i sve dobro miješajte, pa lagano dodajte ostale sastojke i dobro pomiješajte.Količinu slatkoće prilagodite vašem okusu.Smjesa će biti rjeđa.Prebacite smjesu u zamrzivač na sat vremena ili više dok se potpuno ne stisne, s tim da svakih 20 min pomiješajte.Izvadite iz zamrzivača i oblikujte kuglice, tijesto će biti veoma ljepljivo i imat ćete osjećaj da će se čokolada prebrzo otopiti, zato treba požuriti.Kada ste oblikovali, vratiti ih natrag u hladnjak na pola sata ili više.Pripremite glazuru



Čokoladna glazura:

-1/3 šalice sirovog kakao maslaca
-3-4 žlice sirovog kakao praha
-1 žličica vanilije
-2 -3 žlice meda
Rastopite kakao maslac na vodenoj kupelji, lagano mu dodajte ostale sastojke, pomiješajte dok se med ne otopi,po želji smjesu još možete smiksati u blenderu. Uzmite kuglice iz hladnjaka, te ih uvaljajte u čokoladnu glazuru, ja sam koristila štapić za svaku kuglicu. Po želji pospite naribanom i finom usitnjenom nešpricanom koricom do naranče.Smjesu na kratko stavite u hladnjak da se stisne
Uživajte u finoj čokoladnoj poslastici
                                                                         

















subota, 18. listopada 2014.

BEZGLUTENSKI FRANCUZ

Za vas sam napokon pripremila kruh u kojem mogu svi uživati. Zahvaljujući ideji gospođe Marijane gdje je pripremila fini francuz i ja sam se odlučila na isprobavanje kruha kojeg bi mogli koristiti svi sa velikim ograničenjem u prehrani. Recept sam izmijenila, probala sam dva puta raditi prvi put mi je bio fin i bila sam sretna što sam napokon nešto pronašla, a drugi put sam odlučila malo eksperimentirati i u kruh dodati mljevene sjemenke bundeve koje su mu dale posebnu aromu.S obzirom da sam dobivala brojne upite od mama da pronađem kruh u kojem će i djeca s brojnim alergijama uživati sretna sam što je na kraju uspjelo a idući zadatak mi je pronaći i finu kombinaciju sastojaka bez orašastih plodova.Ovaj kruh se jako brzo sprema, a možete ga koristiti uz različite namaze od domaće nutelle pa do finih namaza. Najfiniji je dok je hrskav
Moram ga još isprobati u dehidratoru, pada mi ideja i kao podloga za pizzu i krekere, no to ostavljam sad za idući zadatak pa se javim sa rezultatom
Još jednom hvala gospođi Marijani na ideji



 Smjesa za 3 francuza:

-150 gr badema
-150 gr sjemenki sezama
-100 gr sjemenki bundeve
-150 gr chia sjemenke (za sve one koje mogu koristi lan, možete ga dodati u recept umjesto chia sjemenki jer je isplativiji)
-1 1/2 žličica him.soli
-2 -3 velike žlice kima
-3 žlice psyliuma
-350 ml-420 ml vode



Sameljite bademe do fine smjese brašna, isto učinite sa sezamom i bundevom, pomiješajte, dodajte mljevene chia sjemenke te začine i psylium, polako dodajte vodu, kruh vam ne smije biti niti premekan niti pretvrd. Podijelite ga na 3 dijela, te ga razvaljajte, ja sam koristila valjak, oblikujte u francuz i uvaljajte  u sezam.Uključite pećnicu na 180 i pecite oko 45-50 min dok ne bude fino hrskav

Uživajte
Dobar tek





















ŠPAGETI OD TIKVICE U UMAKU OD RAJČIA

Za tebe sam pripremila vrlo jednostavan, brz i ukusan niskokaloričan sirovi ručak pripremljen za samo 10 min. Vjerujem da su mnogi od vas ljubitelji klasične tjestenine i umaka, no jesi li ikada isprobala zdraviju verziju i umjesto klasičnih špageta iskoristila tikvice. Donosim ti recept za sirove špagete od tikvica u ukusnom umaku od rajčice
Nakon radionice koju je održala moja prijateljica i pokazala nam kako napraviti jednostavan sirovi ručak, špageti od tikvica postali su jedan od mojih omiljenih sirovih jela.Tikvice su odličan izvor nutrijenata, niskokalorične su, daju dugotrajnu sitost, odlična su izvor vitamina B i C, kao i minerala kalija i mangana koji imaju snažno antioksidativno djelovanje, poboljšavaju probavu i pomažu u regulaciji kolesterola.Uz tikvice sam poslužila umak od mojih suhih rajčica koje sam ovo ljeto sušila na suncu te pripremila za zimu jer upravo sušene rajčice daju ovom umaku posebnu aromu

Sastojci:
-3 velike tikvice naribane pomoću spiralizatora ili ribeža
-prstohvat masl.ulja, prstohvat him. soli
Tikvice naribaj u obliku špageta, dodaj malo soli i masl.ulja te ostaviti da se marinira kratko vrijeme. Pripremi umak:
-3 srednje rajčice, 1/3 šalice natopljenih suhih rajčica
-1/2 sjeckane crvene paprike
-1/4 šalice svježeg bosiljka ili 1 žlica sušenog bosiljka
-1-2 svježe datulje, 1 češanj češnjaka usitnjenog
-2 žlice masl.ulja
-1/2 soka od limete
-prstohvat him. soli
Sve sastojke pomiješajte u blenderu i prelijte preko umaka od tikvice
Dobar tek